Rusya ve Çin arasında kritik görüşme: Putin'in mesajını iletti

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Genel Sekreteri ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ÇKP'nin daveti üzerine Çin'i ziyaret eden Birleşik Rusya Partisi Başkanı Dimitri Medvedev ile bir araya geldi.

Şi, Medvedev'den Rus mevkidaşı Vladimir Putin'e en içten selamlarını ve en iyi dileklerini iletmesini istedi ve 20. ÇKP Ulusal Kongresi'nin Çin'i her bakımdan büyük bir modern sosyalist ülke haline getirme ve Çin'in büyük bir gençleşmesini teşvik etme ana görevini tanımladığını kaydetti. Şi, dünya barışı ve refahı için daha fazla fırsat yaratmak amacıyla Çin'in modernleşme yoluna güvendiğimizi ve bu yola bağlı kalabileceğimizi söyledi.

ÇKP ile Birleşik Rusya partisi arasındaki uzun vadeli kurumsallaşmış alışverişler, siyasi karşılıklı güveni pekiştirmek, karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini teşvik etmek ve iki ülke arasında stratejik koordinasyonu göstermek için benzersiz bir kanal ve platform haline geldi ve Çin'in istikrarlı büyümesi için güçlü destek sağladı.

Çin ve Rusya'nın iktidar partileri arasındaki fikir alışverişinin "üçüncü on yıla" girdiğine değinen Şi, iki tarafın yönetişim deneyimi, kalkınma stratejileri sinerjisi ve uluslararası ve çok taraflı işbirliğini teşvik etme konusunda derinlemesine fikir alışverişine devam etmesini, her birinden öğrenmesini umduğunu söyledi.

Şi, son on yılda Çin-Rusya ilişkilerinin uluslararası durumdaki değişikliklerin testinden geçtiğini ve sağlam, istikrarlı ve üst düzey gelişmeyi sürdürdüğünü söyledi. Yeni bir dönem için kapsamlı stratejik koordinasyon ortaklığı geliştirmek, her iki taraf tarafından kendi ulusal koşullarına göre yapılan uzun vadeli stratejik bir seçimdir ve Çin, yeni dönemde Çin-Rusya ilişkilerini daha fazla başarı için ilerletmek üzere Rusya ile çalışmaya hazırdır. ve küresel yönetişimi daha adil ve eşitlikçi hale getirmek, dedi.

Medvedev, önce Başkan Putin'in kendisine dostane selamlarını ve en iyi dileklerini ileten bir mektubu Şi'ye teslim etti. Şi'nin ÇKP Merkez Komitesi genel sekreterliğine yeniden seçilmesini ve 20. ÇKP Ulusal Kongresi'ndeki büyük başarılarını içtenlikle tebrik eden Medvedev, ÇKP liderliğinde Çin'in daha fazla gelişmesinin 1,4 milyar Çinli halkın yararına olduğunu söyledi. 20. ÇKP Ulusal Kongresi'nde alınan kararların ve planların etkin bir şekilde uygulanacağına inandığını söyledi.

Birleşik Rusya partisi ile ÇKP arasındaki iş birliğinin Rusya-Çin ilişkilerinin önemli bir parçası olduğunu kaydeden Medvedev, son yıllarda iki taraf arasındaki ilişkilerin yüksek düzeyde gelişme gösterdiğini ve iki tarafın kapsamlı fikir alışverişinde bulunduğunu söyledi. Birleşik Rusya partisi, ÇKP ile yönetişim deneyimi alışverişini güçlendirmeye, iki devlet başkanının ulaştığı önemli fikir birliğini uygulamaya, ekonomi, ticaret, enerji ve tarımda ikili işbirliğini aktif olarak teşvik etmeye, her türlü dış baskıya ve haksızlığa ortaklaşa direnmeye isteklidir.

Ukrayna krizinin çok karmaşık nedenleri olduğunu söyleyen Medvedev, Rusya'nın krize barış görüşmeleri yoluyla çözüm bulmaya istekli olduğunu kaydetti. İki taraf ayrıca ortak ilgi alanına giren diğer uluslararası ve bölgesel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulundu. 

Kaynak: CCTV

# çin # rusya # Medvedev # Şi Cinping