The Economist'den çarpıcı itiraf: ''Transatlantik ittifakı risk altında''

 İngiliz The Economist dergisinde de Avrupa’daki enerji krizine ilişkin bir makale yayımlandı. ‘Avrupa, kalıcı bir enerji ve jeopolitik krizle karşı karşıya’ başlığıyla yayımlanan makalede, bu sorunun ABD ile AB arasında ciddi gerilimler yarattığı belirtildi.

İngiliz The Economist dergisi Avrupa’daki enerji krizine ilişkin dikkat çeken bir makale yayımlandı.

‘Avrupa, kalıcı bir enerji ve jeopolitik krizle karşı karşıya’ başlığıyla yayımlanan makalede, bu sorunun ABD ile AB arasında ciddi gerilimler yarattığı belirtildi. "Risk altında olan sadece kıtanın refahı değil, transatlantik ittifakının sağlığı" ifadesi kullanıldı.

Enflasyon artmaya devam ederken 2023 için kıtada resesyon yani durgunluk beklentisinin büyük olduğu kaydedildi.

Avrupa’da gaz depolarının son 5 yılın zirvesinde olduğu medyada yer alırken makalede, “Son haftalarda Avrupa'dan gelen güzel haberlere aldanmayın.” vurgusu dikkat çekti. “Enerji krizi hala tehlike arz ediyor. Benzin fiyatları uzun dönem ortalamasının altı katı.” ifadelerine yer verildi.

Avrupa'nın pek çok sanayi firması ve özellikle Alman firmalarının, Rusya enerjisine bağlı olduğu vurgulanan makalede, birçok şirketin Çin'e de daha bağımlı hale geldiği belirtildi. “Rusya ile ilişkilerin kopması, yapısal olarak daha yüksek maliyetler ve Batı ile Çin'in ayrılması, birçok yönetim kurulu odasında bir hesaplaşma anlamına geliyor.” ifadeleri kullanıldı.

Salgın öncesiyle karşılaştırıldığında Avrupa’nın, diğer tüm ekonomik bloklardan daha kötü durumda olduğu vurgulandı.

NATO üyelerinin çoğu savunma harcamalarını Gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 2’sini oluşturma hedefini başaramadı. Bundan dolayı da ABD ve AB arasında bir gerilimin olduğu yazıldı.

# Economist dergisi # rusya # enflasyon # abd