AB parasıyla "Uğur Mumcu" istismarı

Gazeteci Uğur Mumcu’nun anısına kurulan Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nın İsveç Başkonsolosluğu ve Avrupa Birliği’nden fonlar aldığı ortaya çıktı. Ayrıca vakıf yayın organlarının başına ise Mehmetçiğe 'katil' iftirası atan Barış Akademisyeni getirildi.

Vatansever, devrimci ve sorumlu gazeteciliğin simgesi Uğur Mumcu'nun anısına kurulan vakıfta Avrupa Birliği fonuyla eğitimler verildi.

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı'nın İsveç Başkonsolosluğu ve Avrupa Birliği tarafından fonlandığı ortaya çıktı.

AB parasıyla "Uğur Mumcu" istismarı - Resim : 1

Vakfın sosyal medya hesapları üzerinden, 18 Ocak 2023’te AB Türkiye Delegasyonu’nun finansal desteğiyle "Yerel Gazeteciler İçin Medya Okuryazarlığı ve Bilgi Doğrulama" eğitimi düzenleyeceği duyuruldu.

2019’dan beri çok kez benzer fonlarla etkinlik yaptı. Alınan ve kullanılan fonların miktarına ilişkin ise şeffaf davranılmadığı, kamuoyuna herhangi bir bilgi ya da rapor sunulmadığı görüldü.

Vakıf, 23 Aralık 2022’de ise İsveç Başkonsolosluğu’nun finansal desteğiyle "İnsan Hakları Youtube ve Podcast Kanalları" kurduğunu bildirdi. “Katılımcı Demokrasi İçin Sivil Toplumu Güçlendirmek” başlıklı projede Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı'nın kendi stüdyosundaki çekimlerle 17 video yayınlandı.

Aynı projede yine İsveç yardımı vurgusuyla haber destek programı yürütüleceği, UMAG eğitimlerine katılanların öncelikli olacak şekilde kabul edilen başvurulara telif ödemeleri yapılacağı kaydedildi.

AB parasıyla "Uğur Mumcu" istismarı - Resim : 2

Vakıf, 2019 ve 2020’de yine AB desteğiyle “Hak Temelli Haberciliğin Sivil Toplum Aracılığıyla Yaygınlaştırılması” adı altında "Gazetecilik Okulu" düzenledi. Gazetecilik okulunun ardından 2020’de İsveç Başkonsolosluğu’nun katkısıyla “Türkiye’de hak temelli haberciliği geliştirmek ve güçlendirmek” amacının tamamlayıcısı olarak “gazetecilerplatformu.com” haber sitesini kuruldu.

“Bu websitesi İsveç Başkonsolosluğu’nun maddi desteğiyle oluşturulmuştur ve sürdürülmektedir. İçerik tamamıyla UMAG’ın sorumluluğu altındadır ve İsveç Başkonsolosluğu’nun görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.” notunun düşüldüğü internet sitesinde ana sayfada “LGBT+” kategorisi göze çarpıyor.

Öte yandan vakfın internet sitesinin ve haber ağı platformunun genel yayın yönetmenliğini, "Barış Akademisyenleri" bildirisinde imzası bulunan Tezcan Durna yapıyor. Barış Akademisyenleri bildirisinde Türk devleti ve askeri "katil" ilan edilmişti. Durna, 2017’de KHK ile Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyeliği kadrosundan ihraç edildi. Durna, aynı zamanda UMAG’ın fonlanan çalışmalarının da koordinatörlerinden.

# uğur mumcu # İsveç Başkonsolosluğu # avrupa birliği # fon