Deva Partisi'nden ABD projesine övgü: "F-35'i neden konuşmuyorsunuz?"

Savunma sanayisinde Türkiye'nin milli projelerini hedef tahtasına koyan Deva Partisi'nden Amerikan projelerine övgü geldi. Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın, ABD'nin, Türkiye'ye yaptırım uyguladığı F-35 projesini öve öve bitiremedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan İHA ve SİHA'ları hedef alırken kurmayı Burak Dalgın, ABD projesi olan F-35’i övdü.

Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın, katıldığı bir yayında yine milli İHA ve SİHA’larını hedef aldı. Türk Savunma sanayisi için gerekli olduğunu iddia ettiği F-35’lerin neden konuşulmadığını sordu.

Türkiye, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasının ardından ABD’nin yaptırımlarıyla karşılaşmıştı. Washington, S-400’lere karşı Türk savunma sanayisine CAATSA yaptırımlarını uygularken, Türkiye’yi de 1.4 milyar dolar ödeme yaptığı F-35 programından da çıkarmıştı.

Ankara, F-35’ler için yapılan ödemeye karşılık ABD’den 40 adet yeni F-16 savaş uçağı ve mevcut F-16’lar için modernizasyon kiti talebinde bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ya uçakları verecekler ya da parayı” diyerek, ABD’ye tepki göstermiş, Washington ile F-16 görüşmeleri başlamıştı.

Biden yönetimi, geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye F-16 satışını Temsilciler Meclisi ve Senato'nun onayına sundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da resmi temaslarda bulunmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. Çavuşoğlu’nun temaslarında , F-16 konusu da gündeme gelecek.

Bakan Çavuşoğlu, ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada, F-16 satışı için, "Burada irade yönetimde. Yönetim kararlı durursa herhangi bir sorun yaşanmaz." demişti.

# deva partisi # F-35