Hrant Dink’in 16. ölüm yıl dönümü: Mahkeme FETÖ bağını ortaya çıkardı

Gazeteci Hrant Dink, 16 yıl önce 19 Ocak 2007'de İstanbul’da Gladyo suikastıyla öldürüldü. FETÖ'cü çete tarafından işlenen cinayet, Ergenekon tertibini başlatmak için kullanıldı. Cinayete ilişkin dosyanın Yargıtay'daki incelemesi sürüyor.

Agos gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Hrant Dink, Gladyo suikastıyla 19 Ocak 2007'de İstanbul’da katledildi.

FETÖ'cü çete tarafından işlenen cinayet, Ergenekon tertibini başlatmak için kullanıldı. Vatan Partisi o zamanki adıyla İşçi Partisi daha ilk günden cinayete ışık tuttu ve "F tipi Gladyo"ya işaret etti.

Tertip bozulunca, çeteden hesap sorulmaya başlandı. Cinayet anından itibaren olayın üstü örtülmeye çalışıldıysa da vatansever kesim olayın peşini bırakmadı.

15 Temmuz 2016 FETÖ’cü darbe girişiminin başarısızlığa uğraması cinayetin üstündeki perdeyi araladı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 2021 yılında, cinayetin FETÖ'nün talimatları, amaç ve ideallerine uygun olarak sanıkların iştirakiyle işlendiğine karar verdi. Dönemin üst düzey kamu görevlileri tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer'in de aralarında bulunduğu 26 sanık 3 yıl 4 ay ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

Davanın tutuksuz 6 sanığı hakkında tutuklama kararı veren heyet, aralarında tetikçi Ogün Samast ile Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in de bulunduğu 7 kişi hakkında FETÖ kapsamında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan, 6 kişi hakkında da başka suçlardan suç duyurusunda bulunulmasını hükmetti.

Dosyası ayrılan 13 firari sanıkla ilgili yargılama da 8 Haziran 2021'de başladı. 14 Temmuz'daki duruşmada, FETÖ elebaşı Gülen ve 10 firari sanığın kaçak sayılmalarına ve mal varlıklarına el konulmasına hükmedildi. Eylül ayında, celse arasında firari sanıklar Zekeriya Öz ve Ekrem Dumanlı da kaçak sayıldı, mal varlıklarına el konuldu.

# Hrant Dink # fetö