Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet

"Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan yargılanan Osman Kavala ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme tutuksuz yargılanan 7 sanık hakkında da 18'er yıl hapis cezasına hükmetti. Aralarında eski CIA danışmanı Henri Barkey'in de bulunduğu 9 sanığın ise dosyasının ayrılmasına karar verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen "15 Temmuz darbe girişimi" ile "Gezi Parkı olayları"na ilişkin 9'u firari 17 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı.

Mahkeme heyeti Osman Kavala'yı " Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Sanığın yargılama sürecindeki tutum ve davranışları ile sabit olan eylemleri işleme biçimini dikkate alan heyet, takdiri indirim uygulamadı.

Verilen ceza süresi ve infaz koşulları dikkate alınarak Kavala'nın bu suçtan tutuklanmasına karar verildi.

Heyet, sanıklar Ayşe Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 18'er yıl hapse mahkum etti.

Ayrıca aralarında CIA danışmanı Henri Barkey ve firari Can Dündar'ın da olduğu firari 9 sanığın dosyası ayrıldı.

KArarda Osman Kavala hakkında siyasi ve askeri casusluk suçundan beraate hükmedildi.

İstanbul Çağlayan Adliyesi'ndeki duruşmayı CHP ve HDP heyetleri ile Avrupa Birliği ülkelerin elçileri de takip etti.

Ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen Osman Kavala'ya ABD ve Avrupa'dan destek açıklaması geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "Türkiye'yi bir kez daha, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uygun olarak, Osman Kavala ve keyfi biçimde hapse atılan diğer tüm kişileri serbest bırakmaya çağırıyoruz" dedi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor ve AB-Türkiye Parlamento Delegasyonu Başkanı Sergey Lagodinsky da Osman Kavala'ya sahip çıktı. Açıklamada, " Türk yargısı bugün, Osman Kavala'yı hükümeti devirmeye teşebbüs ettiği iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum ederek tahminlerin en kötüsünü doğruladı." ifadeleri kullanıldı.

Osman Kavala için Millet ittifakı da destek açıklamaları yaptı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Ülkemize karabasan gibi çöken bu zorba ve hukuk tanımaz iktidar, maalesef hukuku ayaklar altına almaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz yaptığı yazılı açıklamada "Adalet duygusuna, vicdana, hukuka ve ülkemizin düşürüldüğü duruma ilişkin endişelerimiz derinleşmiştir." dedi.

Bir destek açıklaması da DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'dan geldi. Babacan, "Alınan kararın hukuki hiçbir açıklaması yoktur. Demokratik hukuk devletinde özgürce yaşayacağız." açıklaması yaptı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Yargı siyasi güce değil, siyasi güç adalete dayanmak zorunda." ifadelerini kullandı.

# istanbul # abd # türkiye # cia # hdp # 15 temmuz # türk # Henri Barkey # deva # darbe # Partisi # osman kavala # medya # dışişleri # müebbet # barkey # henri