''Teröre destek verenler NATO müttefiki olmamalı''

Dış politika gündeminde İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği tartışmaları var… Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya’daki NATO toplantısında, ittifak ülkelerine, İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütü PKK/YPG’ye verdiği açık desteği hatırlattı. “Müttefik olacak ülkelerin terör örgütüne destek vermemesi gerekiyor” dedi. Çavuşoğlu, Berlin’de Finlandiya ve İsveç'in Dışişleri Bakanlarıyla da bir araya geldi.

İsveç ve Finlandiya üyelik için NATO kapısında; PKK destekçisi ülkelere Türkiye ise tepkili…

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya’nın Başkenti Berlin’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Gayrıresmi toplantısı sonrasında önemli açıklamalar yaptı. Gündeminde, İsveç Finlandiya’nın NATO üyeliği vardı.

Bu iki ülkenin PKK/YPG terör örgütleri ve mensuplarıyla yaptığı görüşmeler ve özellikle de İsveç'in yaptığı silah yardımı dahil tüm rahatsız olduğumuz konuları, neden karşı olduğumuzu gayet açık şekilde sergiledik

PKK’ya destek veren İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’ye savunma sanayi ürünleri konusunda ihracat kısıtlamaları uyguladığını da hatırlattı.

NATO üyesi olacak bir ülkenin, bir NATO müttefikine ihracat kısıtlaması uygulaması kabul edilebilecek bir durum değil. rahatsızlığımızı ve beklentilerimizi ilettik

Bakan Çavuşoğlu, PKK/YPG'yi teröristlere görüşmeleri sık sık gündem olan İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’nin kışkırtıcı açıklamalarına devam ettiğini söyledi. "Teröre destek verilmesini kabul edemeyiz" dedi.

Sadece PKK terör listesinde diye bir geçiştirmeyi kabul etmeyeceğimizi söyledik. Sizin endişelerinizi gidermek için bir çalışma yapalım önerisi geldi. Nasıl garantiler vereceklerini önümüzdeki günlerde göreceğiz. İsveç Dışişleri Bakanının bugüne kadarki açıklamaları yapıcı değil, provoke edici.

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'den de konuyla ilgili açıklama geldi. Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın üyeliği konusundaki endişeleriyle ilgili " ortak bir zeminde buluşabileceğimizden eminim" dedi.


 Türkiye önemli bir müttefikimiz. Bazı endişelerini dile getirdi ve endişeler mevcut olduğunda ortak bir zemin bulabileceğimizden eminim. Türkiye, niyetinin üyeliği engellemek olmadığını açıkça belirtti. Bu nedenle Türkiye'nin rahatsızlığını, üyelik sürecini geciktirmeyecek şekilde ele alabileceğimizden eminim.


Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonu sonrası ABD'nin de kışkırtmasıyla NATO üyeliği için harekete geçmişti. Yeni üyelik için tüm müttefiklerin oy birliği gerekiyor. Ayrıca kararın, NATO ülkelerinin kendi parlamentolarında oylanarak onaylanması şartı da var.


PKK destekçisi İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini destekleyenlerin başında, Ukrayna’ya silah gönderip mali destek sağlayarak savaşın finansörlüğünü yapan ABD ve İngiltere geliyor.

Rusya, sınır komşusu olan Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının askeri sonuçları olacağı uyarısında bulunmuş, üyeliğin gerçekleşmesi halinde Baltık Denizi kıyısındaki Kaliningrad'da nükleer silah ve hipersonik füze konuşlandıracağını açıklamıştı.

# abd # türkiye # Ukrayna # silah # terör # güvenlik # isveç # Mevlüt Çavuşoğlu # nato # savunma # bakan # çalışma # ülke # finlandiya