İsveç ve Finlandiya PKK'ya kalkan oldu

NATO'ya girmek isteyen İsveç ve Finlandiya, terör örgütlerini doğrudan besleyen 2 ülke konumunda. İsveç PKK’nın Suriye yapılanması PKK/PYD'ye de büyük destek veriyor. Hatta terör örgütünün ülkede bir ofisi bile var. İfade özgürlüğü adı altında PKK ve uzantılarının serbestçe gösteri ve yürüyüş yapılmasına, örgüt posterleri, flamalarının sergilenmesine göz yumuluyor. Finlandiya'da da PKK'nın yürüyüş veya gösterilerine yönelik kısıtlayıcı hiçbir tutum alınmıyor.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girme başvurusu 2 ülkenin terörle bağlantısını yeniden gündeme getirdi.

Özellikle İsveç PKK’nın Suriye yapılanması PKK/PYD’ye de büyük destek veriyor. PKK/PYD 2016’da başkent Stockholm’de İsveçli yetkililerin izniyle temsilcilik açtı.

Hatta PYD’nin sözde kadın yapılanması YPJ’nin başında bulunan Nesrin Abdullah, dönemin İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist ile görüşmüş ve yaralanan PYD’lilerin tedavisinin İsveç’te yapılması talebinde bulundu.

Ülkede faaliyet gösteren başta İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi olmak üzere birçok Avrupa şehrinde ofisleri bulunan ve İsveç’te "Kurdiska Röde Halvmanen" ismini kullanan Almanya merkezli Heyva Sor a Kurdistan ve CIK isimli yan kuruluşlar yoluyla da örgüte gelir sağlanıyor.

İsveç, aynı zamanda ifade özgürlüğü gerekçesiyle PKK ve uzantıları tarafından serbestçe gösteri ve yürüyüş yapılmasına, örgüt posterleri, flamalarının sergilenmesine göz yumuyor.

29 Mart 2021'de İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, sözde "Suriye Demokratik Konseyi Başkanı" İlham Ahmed'le çevrim içi bir görüşme yaptı. Linde, SDK'nın Suriye'nin geleceğine ilişkin görüşmelere katılması gerektiğini ileri sürerek, sözde özerk yönetimle iyi ilişkilerinin olduğunu belirtti.

İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist ile PKK/YPG’nin elebaşlarından Ferhat Abdi Şahin arasında 20 Nisan 2021'de video konferans görüşmesi gerçekleştirildi. Söz konusu görüşmede Hultqvist, PYD/YPG ile iş birliğine hazır olduklarını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ann Linde, 25 Mart'ta İsveç Parlamentosunda terör örgütü PKK yanlısı tutumuyla bilinen, bazı İsveçlilerin dahi "peşmerge" olarak niteledikleri, bağımsız Milletvekili Amineh Kakabaveh'le bir tartışma oturumuna katıldı.

İkilinin buradaki konuşmalarında, Bakan Linde'nin yine 25 Mart'ta Stockholm'de YPG/PKK elebaşlarından Nesrin Abdullah'la görüştüğü ortaya çıktı.

Öte yandan İsveç'in terör örgütüne silah yardımında bulunduğu da ortaya çıktı. Türkiye'nin 2017-2021 döneminde PKK'ya karşı yaptığı operasyonlarda, İsveç yapımı AT-4 tanksavar silahları ele geçirildi.

İsveç Parlamentosunda, 27 Nisan'da PKK iltisaklı ve PKK sempatizanı bazı şahısların katılımıyla PKK’nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılması amacına değinilen bir konferans düzenlendi ve buna ilişkin haberler, PKK iltisaklı yayın organlarına yansıtıldı.

İsveç'te bulunan FETÖ'nün medya propaganda organlarından ve "Today's Zaman" gazetesinin eski Ankara temsilcisi Abdullah Bozkurt tarafından kurulan "Nordic Monitor", yayınlarında Türkiye'ye karşı karalayıcı haberlere yer veriyor.

Teröre destek veren Finlandiya'da da durum İsveç'ten farksız...Fin makamlarınca, PKK'nın yürüyüş veya gösterilerine yönelik kısıtlayıcı önlem alınmazken, bunların ifade özgürlüğünün bir parçası olduğu ileri sürülüyor. Ülkede FETÖ bağlantılı 3 okul da bulunuyor.

NATO üyesi olmak isteyen İsveç ve Finlandiya Türkiye'nin iade talebinde bulunduğu FETÖ ve PKK üyesi 33 teröristin hiçbirini iade etmedi.

Türkiye, Finlandiya'dan 6'sı FETÖ, 6'sı PKK olmak üzere terör örgütü bağlantılı toplam 12 kişiyi, İsveç'ten de 10'u FETÖ, 11'i PKK olmak üzere toplam 21 kişinin iadesiyle ilgili süreci başlattı. Mahkeme kararları ve deliller doğrultusunda yapılan 33 iade talebinden hiçbirine olumlu yanıt vermedi.

# ankara # türkiye # pkk # isveç # avrupa # nato # savunma # finlandiya