ABD'den NATO üyeliği kışkırtması

ABD'nin Rusya'yı kuşatmak için NATO üzerinden başlattığı üyelik kışkırtması sürüyor. ABD Başkanı Joe Biden üyelik başvurusuna hazırlanan İsveç ve Finlandiya liderleriyle görüştü, destek sözü verdi. Bu arada Ankara'nın "Üyeliği olumlu bulmuyoruz "açıklaması sonrası İsveçli heyet Türkiye'ye gelme kararı aldı. Tartışmalar birlikte İsveç Başbakanın Mart ayında yaptığı konuşmada istikrarsızlık yaratır diyerek "NATO'ya kapıyı kapattık" sözleri de yeniden gündeme geldi.


İsveç ve Finlandiya NATO'ya üyelik için başvuruya hazırlanırken ABD yeni kışkırtma girişimleri içinde.

ABD Başkanı Joe Biden, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile NATO üyelik sürecine ilişkin görüşme yaptı.

Biden, NATO'nun açık kapı politikasına ve Finlandiya ile İsveç'in NATO'ya üye olma sürecine destek verdiklerini söyledi.

2 ülkenin başvuru kararına Türkiye ise olumlu bakmadığını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Türkiye'nin NATO üyeliği konusunda 'kapıyı tamamen kapatmadığını' söyledi.

Bu açıklamalar üzerine İsveç, Türkiye'ye diplomatlardan oluşan bir heyet göndereceğini duyurdu.

Tartışmalarla birlikte İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ise, Mart ayında yaptığı NATO açıklaması yeniden gündeme geldi. Andersson, açıklamada İsveç'in NATO'ya katılım başvurusunun Avrupa'daki mevcut güvenlik durumunu istikrarsızlaştıracağını söyleyerek NATO'ya kapıyı kapatmıştı.

# abd # ankara # türkiye # rusya # İbrahim Kalın # cumhurbaşkanlığı # isveç # Başbakan # avrupa # nato # Biden # mart # finlandiya