KİT Komisyonunda ESK’de yetki tartışması

Meclis Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonunda, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü hesapları incelendi. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü’nün “Yetkisiz” olduğunu iddia eden CHP’li milletvekilleri komisyonu terk etti.

Meclis Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü için toplandı.

Komisyonda Et ve Süt Kurumları Genel Müdürlüğü’nün 2019-2020 dönemine ait hesapları görüşüldü. ESK Genel Müdür Vekili Mustafa Kayhan, bu yıl yurt dışı süt tozu fiyatlarının yurt içi fiyatlara göre yüksek seyretmesi nedeniyle ihracatta artış sağlandığını belirtti.

Kayhan, et ve süt fiyatlarında dönemsel dalgalanma olduğunu söyledi. Dalgalanmanın, çiğ sütte buzağılama dönemi olarak tanımlanan ilkbahar aylarında arz yönlü, kırmızı ette ise turizm ve tatil sezonlarında talep yönlü artışlardan kaynaklandığını kaydetti. ESK Genel Müdürü, bunun da hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkilediğini ifade etti.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ise Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Kayhan’ın atama kararının Resmi Gazete'de yayımlanmadığını söyledi. KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş ise görüşe itiraz ederek, “Süreç başlamıştır, tamamlanacaktır ve daha sonra Resmi Gazete'de yayınlanacaktır” dedi. Tartışmamın devam etmesinin ardından CHP’li komisyon üyeleri toplantı salonunun terk etti.

Komisyonda Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün 2019-2020 dönemine ait hesapları da görüşüldü. TİGEM Genel Müdür Vekili ve Yönetim Kurulu Başkanı Sait Kocabay, komisyonda konuştu.

TİGEM Genel Müdürü, “Ceylanpınar İşletmemizde 200 megavat gücünde Yap-İşlet-Devret modeliyle Güneş Enerjisi Santralinin kurulması yönünde çalışmalarımız başlatıldı" dedi Kocabay, 2022 yatırım programı ile Ceylanpınar’da 12 damızlık koyun tesisi yatırımıyla ilgili sürecin başlatıldığını ve 2023’te hizmete alınmasının planlandığını da bildirdi.

# chp # ak parti # meclis # milletvekili # Deniz # ceylanpınar # arz # KİT # et ve süt kurumu # tigem