Sosyal medyada tehlikeli kışkırtma

Mayısın son günü çoğunluğu İstanbul'da birçok tuhaf olay yaşandı. Sahilde ahlaka aykırı görüntüler, linç girişimleri ve kendini yakan bir kişi. Farklı ilçelerde yaşanan olayların ortak noktası ise, faillerin sığınmacı oldukları iddiasıydı. Düğmeye basılmış gibi peş peşe yaşanan olaylar sosyal medyada sığınmacı karşıtı söylemlere dönüştü.

30 ve 31 Mayıs’ta İstanbul, bir dizi olaya tanıklık etti.

Esenyurt ve Sultanbeyli’de çocuklara cinsel taciz iddiaları, her iki ilçede halkı sokağa döktü. Bebek Sahili'nde cinsel ilişkiye girenler ve çıplak güneşlenenler hem şaşkınlık hem de öfke yarattı.

Akşam saatlerinde ise Galata Kulesi'nin dibinde bir kişi kendini yakma girişiminde bulundu. Alev topuna dönen adamın söndürüldükten sonra “Allahü ekber” dediiği iddia edildi.

Antalya Manavgat'ta ise bir kadın sokakta çıplak koşarken görüntülendi. Herşey bitiyor derken bu kez de bir parkta orta yaşlı iki erkeğin uygunsuz görüntüleri "31 Mayıs devam ediyor" başlığı ile paylaşıldı.

Düğmeye basılmış gibi peş peşe yaşanan olaylar, eş zamanlı şekilde sosyal medyada sığınmacı karşıtlığına dönüştü. Bazı medya organları da failler sığınmacı bilgisi ile sık sık paylaşımda bulundu.

Esenyurt'ta bir çocuğa tacizde bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınan zanlı, tutuklandı. Bazı basın yayın organları, olayı “camide cinsel istismar” başlığıyla vererek, halki kin ve düşmanlığa sevk etmeye çalıştı.

Sığınmacı kışkırtmasıyla sık sık gündem olan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da uyruğu açıklanmamasına rağmen, taciz zanlısının Suriyeli olduğunu öne sürdü.

Esenyurt gibi sığınmacıların ağırlıkta yaşadığı Sultanbeyli de benzer bir provokasyona sahne oldu. Necip Fazıl Mahallesi’nde bir genç kızın girdiği telefoncuda tacize uğradığı iddiası, ortalığı karıştırdı. Genç kızın yakınları mahalleyi savaş alanına çevirdi. Polis mahalleliyi güçlükle sakinleştirirken, şüpheli gözaltına alındı.

İlçede tüm bu olayların yaşandığı sırada, sosyal medyada, provokatörler yine iş başındaydı. “Başıboş Kaçak Sorunu” isimli hesaptan, ardı ardına olayları körükleyen kışkırtıcı paylaşımlar yapıldı. Mesajlarda önce bir genç kızın girdiği telefon bayiinde tecavüz uğradığı iddia edildi. Daha sonra tecavüz olayının yaşanmadığı ancak bir esnaf tarafından kaçırılmaya çalışıldığı öne sürüldü.

Provokatör hesap, olayın failinin belli olmadığını ancak Sultanbeyli’de çok sayıda Suriyeli olduğunu yazarak, olağan şüpheli olarak sığınmacıları işaret etti.

Söz konusu hesaptan, sığınmacıları hedef alan onlarca video paylaşıldığı görülürken, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın da bu hesabın provokatif mesajlarını alıntılayarak paylaşması dikkat çekti.

Öte yandan Bebek sahilde cinsel ilişkiye giren şahıslar kısa sürede gözaltına alındı. Yapılan incelemede kadın ve erkeğin birçok suçtan kaydı olduğu ortaya çıktı. Bankta çıplak yatan şahsın da akıl hastası olduğu belirtildi. 3 kişi hakkında da hayasızca hareket suçundan işlem yapıldı. Manavgat'taki kadının da akıl hastası olduğu bilgisi paylaşıldı.

# istanbul # antalya # suriye # oldu # esenyurt # sahil # manavgat # medya # ümit özdağ # Mayıs # sultanbeyli # galata kulesi # Zafer Partisi