ABD Avrupa'ya gaz tedarikini halletmenin peşinde

Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımları terst tepti. Brent petrol fiyatları, 130 doların üzerine tırmandı. Enerji fiyatına bağlı artan enflasyonu durdurmak için Biden, Batı Asya turuna hazırlanıyor. Avrupa ise yıllarca ABD'nin yaptırım uyguladığı Venezuela'dan yardım bekliyor.

Moskova'ya uygulanan yaptırımlar, Batı'nın ekonomisini alt üst etti.

Yüksek petrol fiyatları başta Avrupa olmak üzere, enflasyon oranlarını arttırdı. Batı, enerji konusunda Rusya’ya bağımlılığını sonlandırmak ya da azaltmak için adımlar atmaya çalışıyor.

Washington kapı kapı dolaşarak Avrupa’ya gaz tedarikini halletmenin peşinde. Fakat Biden yönetimi, kendi içerisinde de yüksek enerji fiyatlarıyla boğuşuyor.

ABD Katar’dan Avrupa’ya sıvılaştırılmış doğal gaz yani LNG aktarımını bir alternatif olarak planlarken Katar’dan olumsuz açıklama geldi. Katar, Rusya’nın Avrupa’ya sağladığı gazı LNG olarak sağlamak için yeterli kapasitesi bulunmadığını belirtti.

Öte yandan ABD Hazine Bakanlığı, İran'ın petrokimya sektörünü hedefleyerek, bu ürünlerin ihracatına yardımcı olan Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve İran merkezli şirketler ile bağlantılı kişilere yaptırım uyguladı.

ABD Başkanı Joe Biden, çareyi Suudi Arabistan ve İsrail’e yapacağı ziyarette ararken Avrupa ise yıllarca ABD'nin yaptırım uyguladığı Venezuela'dan yardım bekliyor.

ABD, Avrupa'da ve kendi topraklarında yarattığı petrol açığını kapatmanın peşinde. Avrupa'nın önceliği ise Karakas oldu. İtalyan enerji şirketi Eni'nin Venezuela'dan sipariş ettiği petrolü taşıyan 650 bin varillik dev petrol gemisi yola çıkmaya hazırlanıyor.

Teslimatın gerçekleşmesi durumunda bu, iki yılın ardından Venezuela'nın Avrupa'ya ilk petrol ihracatı olacak. Reuters'ın haberine göre Venezuela ikinci bir tankerin hazırlıklarını da yapıyor. Bu teslimatın da İspanyol enerji şirketi Repsol için hazırlandığı belirtiliyor.

# abd # rusya # iran # enflasyon # avrupa # oldu # Venezuela # batı # Biden # washington # moskova # bin # petrokimya