Bedelli askerlikte yeni düzenleme

Bedelli askerlik düzenlemesi Meclis’e sunuldu. Düzenlemeyle yoklama kaçağı ve bakayalar, bedelli askerlikten yararlanacak. Teklifle Genelkurmay Başkanı’nın emeklilik haddi, 72 yaşına çıkarılacak.

7 kanunda değişiklik yapan 20 maddelik bedelli askerlik düzenlemesi Ak Parti tarafından Meclis’e sunuldu.

Teklifle yoklama kaçağı ve bakayalar, bedelli askerlikten yararlanacak.

Teklifle Genelkurmay Başkanı’nın yaş haddi, birer yıllık süreyle uzatılarak 72 yaşına çıkarılacak:

- Milli Savunma Bakanlığından gelen, bu süreçle ilgili daha önce akademide 75 yaşa çıkarmıştık biliyorsunuz, benzer bir düzenlemenin Genelkurmay Başkanı'na dönük de yapılması talebi makul karşılandı ve bu talep düzenlemeye konuldu.


Teklifle firar ve izin tecavüzü gibi hakkında başlatılan askerle ilgili düzenleme de yapılacak:

- Ön incelemenin kesintiye uğramadan yürütülebilmesi ve adli soruşturmanın ivedi şekilde başlatılabilmesi için anılan personelin ifadesi alınması zorunluluğundan vazgeçilmesine ilişkin hukuki düzenleme içeriyor.


Bedelli askerlik için dövizi ödemeyenler ile bir yılda184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulundukları için dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlara yönelik düzenleme de gelecek. Bu kişilerin askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmalarına imkân tanınacak.

Astsubayların dokuzuncu derece birinci kademe yerine, dokuzuncu derece ikinci kademeden göreve başlamaları sağlanacak. Askeri araç kazası sonucu harp malzemesine zarar vermek suçundan yargılanan erbaş ve erlerin, meydana gelen zarardan sorumlu olmayacak. Kasıt veya ağır kusur, bu uygulamadan hariç olacak.

Teklifin ayrıntılarını Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, açıkladı. Ünal, Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki işletmelerin sermayesinin toplam 100 milyon liraya çıkarılacağını duyurdu.

-Ak Partili Ünal, harekat veya yurt dışı operasyon görevleri nedeniyle uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçiş sınavlarına katılamayan uzman erbaşlar için düzenleme yapılacağını söyledi. Bu statüye geçiş için ek sınav hakkı verileceğini açıkladı.

# ak parti # operasyon # milli # meclis # genelkurmay başkanı # bedelli askerlik # yoklama kaçağı # bakaya