Türkiye'deki kömür yatakları neden kullanılmıyor?

Dünyada enerji krizi baş gösterince Avrupa ülkeleri doğal gaza alternatif olarak kömür kullanımını gündeme aldı. Enerjide dışa bağımlı olan ve zamlar nedeniyle doğal gaz ve akaryakıta yüksek bedeller ödeyen Türkiye, kömür konusunda büyük potansiyeliyle öne çıkıyor. Zonguldak, Bartın, Karabük tepelerinin altında 1,4 milyar ton taş kömürü yatıyor. Kömürleri çıkarmak için kapsamlı bir çalışma yapılmadığı gibi bir de dışarıdan ithal ediliyor.

Enerji krizi ile karşı karşıya kalan Avrupa ülkelerinde gaz kullanımına alternatif olarak kömür kullanımı gündeme geldi.

Almanya'da hükümet bu konuda harekete geçti. Almanya'nın Ekonomi Bakanı Robert Habeck, ülkenin Rusya'dan gelen doğal gaz eksikliğini telafi etmek için elektrik üretiminde kömür kullanımını artırmak zorunda kalacağını söyledi.

Öte yandan Avusturya ise, 2020’de sonlandırdığı kömürden enerji üretimine dönüşü planlıyor.

Enerjide yüksek bedeller ödeyen Türkiye'nin de kömür konusunda önemli fırsatları var.

Türkiye toplam dünya kömür rezervinin yaklaşık yüzde 2.1’ ine sahip. Linyit açısından önemli bir konumda olan Türkiye'nin toplam 19 milyar 320 milyon ton linyit rezervi var. Buna karşı Türkiye yıllık sadece 90-100 milyon ton arası linyit çıkarıyor.

Taş kömüründe ise 1,5 milyar ton rezerve sahip Türkiye yıllık 800-900 bin ton arası kömür çıkarıyor.

Öte yandan Zonguldak, Bartın, Karabük tepelerinin altında 1,4 milyar ton taş kömürü yatıyor. Bu kömürler çıkarılmıyor ve Türkiye kömürü ithal ediyor.

Vatan Partisi uzun yıllardır Türkiye'nin bu imkanlarının kullanılması gerektiğini vurguluyor . Ancak hükümet 2018'de imzaladığı Paris İklim anlaşmasıyla kömür çıkarmama taahhüdü verdi ve kömür yataklarının kullanımı engellendi.

Bu madenlerin işletilmesi Türkiye ekonomisine ciddi kazançlar sağlayacak. Çünkü Cari açığa neden olan en önemli kalem enerji.

Türkiye enerjide büyük oranda dışa bağımlı. Enerjide doğal gaz kullanımı kömür ile yapılsa ve Türkiye'nin kendi kömürü var iken kömür ithal edilmese dışa bağımlılık azalacak.

Öte yandan madenlerin işletilmesi ise istihdam da sağlanacak ve mevcut kömür yataklarının olduğu bölgelerde iş potansiyeli nedeniyle göç de engellenecek.

# türkiye # rusya # vatan partisi # ekonomi # avrupa # dünya # üretim # enerji # bin # Partisi # kömür