KKTC enerji ve su alanında iş birliği öneren paketi BM'ye sundu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Birleşmiş Milletler’e sunduğu güven arttırıcı önlemler paketine, Türkiye tam destek verdi. 4 maddelik pakette, Rum Kesimi ile enerji ve su konusunda iş birliği önerileri yer aldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs’ta 2 devletli çözüm temelinde hazırlanan yeni güven arttırıcı önlemler paketini, Birleşmiş Milletler’e sundu. Türkiye, pakete tam destek verdi.

Tatar'ın, Lefkoşa’da görüştüğü Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca’ya verdiği 4 maddelik mektupta, Rum Kesimi ile hidrokarbon, elektrik, yenilenebilir enerji ve su konusunda iş birliği önerileri yer aldı.



- Türkiye’den deniz altından gelecek kablo ile Ada’nın Türk ve Rum tarafları Avrupa Birliği ile elektrik alanında enterkonnekte olsun, enerji güvenliği sağlanarak maliyetler düşsün.
- Türk ve Rum ortak komitesi, Türkiye’den deniz altında askılı boru sistemiyle gelen tatlı su da dahil, doğal su kaynaklarını birlikte değerlendirsin.

- Kıbrıs çevresindeki enerji kaynaklarını Türk-Rum ortak komitesi yönetsin, her iki tarafın ruhsatlandırdığı özel şirketler de komiteye dahil edilsin.

- Kıbrıs adasının yeşil enerjiye geçişi amacıyla güneş enerjisinden etkin bir şekilde yararlanmak için ortak komite kurulsun.

Türkiye, pakete tam desteğini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Rum tarafıyla egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü temelinde iş birliği yapılmasını öngören önerileri kuvvetle destekliyoruz.” Denildi.


Bu önerilerin hayata geçirilmesi, Doğu Akdeniz'de barış ve istikrara katkı sunacağı gibi Ada’da mevcut iki devlet arasında iş birliği tesis edilmesini sağlayarak, Kıbrıs meselesinin çözümüne yönelik ortak bir zeminin oluşmasına vesile olacaktır.

Öte yandan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın önümüzdeki günlerde düzensiz göç ve mayınlardan temizlenmesi konularında da öneriler sunacağı bildirildi.

# türkiye # cumhurbaşkanı # türk # KKTC # doğu akdeniz # Deniz # bm # avrupa birliği # Uluslararası # ersin tatar # Rum tarafı