Başbağlar katliamının 29. yılında Gladyo'nun rolü

Bundan 29 yıl önce 5 Temmuz 1993'de bölücü terör örgütü PKK, Erzincan Kemaliye Başbağlar köyünü hedef aldı, kadın - erkek - çocuk - bebek demeden 33 vatandaşı katletti. Kanlı tertibin oyun kurucusu ABD, gladyonun silahını tetikleyen de bölücü terör örgütü PKK'ydı. Aradan 29 yıl geçti ama Türkiye o acıyı unutmadı.

Tarih 5 Temmuz 1993... Yer Erzincan'a 204 km uzaklıktaki Barasor Vadisi'nin en son köyü Başbağlar.

Sivas Madımak'taki gladyo tertibinden üç gün sonrasıydı. Madımak Oteli’nde aydınlarımızı yakan Gladyo'nun Türkiye'nin başka bir bölgesinde katliamın düğmesine basmıştı. Zira, ABD'nin Irak'ta yönelik saldırılarıyla Kürdistan planı ayyuka çıkınca TSK'da bilinç sıçraması yaşanmış, ABD güçlerinin PKK'ya lojistik destek sağladığı tespit edilmiş ve irticayı himayesine aldığı netlik kazanmıştı.

Bu gelişmelerden etkilenen TSK'nın başına ABD’nin bölgedeki planlarına taş koyan, bir komuta heyeti gelmişti. ABD'ye göre " Türk generalleri hizadan çıkmıştı"

Amerika, Türk devletindeki ve ordusundaki direnme eğilimini kırmalıydı. Türkiye'ye kendi sorunlarına hapsedilmeli ve yeniden hizaya sokulmalıydı. İşte bu nedenle Türkiye'de mezhep çatışması ne pahasına olursa olsun başlamalıydı.

Gladyo Madımak katliamından sonra Başbağlar'ı hedef seçmişti. 5 Temmuz 1993'te Gladyo'nun silahlarıyla köye inen PKK'lı 100 teröristin hedefinde yurttaşlarımız vardı. Teröristler köye indiğinde köyün erkekleri yatsı namazındaydı. PKK'lılar köyün erkeklerini bir alanda topladı.

Meydanda yaklaşık bir buçuk saat süren PKK propagandasının ardından, teröristler seçtikleri erkekleri köye 100 metre uzaklıkta bir kavaklığa götürdü, 28 vatandaşımızı kurşuna dizdi.

Katliamı yapan teröristler kadın, çocuk dinlemedi. Köyde 214 hane, cami, okul ve halk evi kundaklandı. Dört yurttaşımız da yakılan evlerde can verdi.

# abd # türkiye # pkk # türk # Erzincan # Sivas # Temmuz # son # Gladyo # tespit # Madımak # başbağlar # kemaliye