TGB: "KYK borçları derhal kaldırılsın!''

Üniversite öğrencilerinin 4 yıllık lisans öğrenimi boyunca devletten aldıkları öğrenim kredisinin ana borç faizi yüzde 138 arttı. Bu artış ile ana para tutarı 80 bin lira olan bir öğrenim kredisinin toplam geri ödemesi 222 bin liraya çıktı. Öğrenciler “KYK öğrenim kredisi borçlarının silinmesini" istedi. Türkiye Gençlik Birliği de “KYK Borçları Derhal Kaldırılsın!” kampanyası başlattı.

Üniversite mezunu gençlerin KYK geri ödeme tutarları belli oldu. Öğrencilere verilen tutar ile öğrencilerin borcu arasındaki büyük fark isyan ettirdi. Öğrenciler borçlarını sosyal medya hesaplarından paylaştı.

37 binden 129 bine, 26 binden 74 bine, 41 binden 152 bine çıkan geri ödeme tutarları, henüz üniversiteden yeni mezun olan ve iş bulamayan gençlerin endişelendirdi.

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'nden öğrenim kredisi borcu; 'Yurt İçi ÜFE ve Değişim Oranı'ndaki artışların hesaplanarak öğrenim süresince verilen miktarlara ilave edilmesi' ile tespit ediliyor. Son 12 aylık Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi orani ise yüzde 138.

KYK borcu altında ezilmeyeceğiz! Sırtımızdaki KYK borçlarından kurtulmak istiyoruz!” diyen gençler çözüm istedi. Türkiye Gençlik Birliği ise üniversite mezunu gençlerin sesi oldu. TGB “KYK borçları derhal kaldırılsın!” imza kampanyasını başlattı.

Tepkilerini sosyal medyada dile getiren üniversite öğrencileri ve mezunları "hayata borç yüküyle atılmak istemiyoruz", "Türkiye için çalışmak istiyoruz", “Katlanan borçlara ve faizlere çalışmayacağız!” paylaşımları yaptılar.

# türkiye # türkiye gençlik birliği # kyk # üniversite # son # KYK borcu # üniversite öğrencileri