Dışişleri Bakanlığı'ndan AİHM'e Kavala tepkisi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Osman Kavala davasında Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini ihlal ettiğine hükmetti. Türkiye’den karara tepki gecikmedi. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "karar beklentilerimizi boşa çıkarmış ve Avrupa insan hakları sisteminin itibarının bir kez daha sorgulanmasına sebep olmuştur" denildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’de müebbet hapse mahkum edilen ve casusluk suçundan başka bir davada yargılaması süren Osman Kavala ile ilgili yeni kararını açıkladı.

Mahkeme, Türkiye’nin, AİHM'in Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönündeki kararını uygulamayarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine hükmetti. Mahkeme ayrıca, dava masrafları için Türkiye'nin Kavala'ya 7 bin 500 avro ödemesine karar verdi.

Dışişleri Bakanlığı, karara tepki gösterdi. Bakanlık Sözcüsü Tanju Bilgiç, söz konusu kararı alanların taraflı yaklaştığını söyledi.


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararına bir tepki de Milliyetçi Hareket Partisi’nden geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Tartışmalı bir ihlal kararını derdest ve farklı davaların tamamına teşmil etmek arzusu hukuk dünyasında karşılık bulmaz. Bir taşla kuş sürüsü avlanmaz” ifadelerini kullandı.

# türkiye # mhp # Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi # avrupa # dışişleri bakanlığı # aihm # osman kavala # tanju bilgiç