Kimyasal tehdide karşı mehmetçiğe üst düzey koruma

Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer saldırılara karşı eğitimlerin verildiği Konya, Eskişehir ve Yalova'daki askeri birlikler, Mehmetçiğin yanı sıra uçak, gemi, bina, araç ve teçhizattaki kirliliğin giderilmesinde etkin rol üstleniyor.

Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer saldırılara karşı eğitimlerin verildiği Konya, Eskişehir ve Yalova'daki askeri birlikler, Mehmetçiğin yanı sıra uçak, gemi, bina, araç ve teçhizattaki kirliliğin giderilmesinde etkin rol üstleniyor.

Envanterindeki ekipmanlarla her türlü KBRN (kimyasal,biyolojik, radyoaktif, nükleer tehditler) saldırısına müdahale kabiliyetine sahip Konya'daki Savunma Özel Müdahale Birliği, kimyasal, biyolojik ve radyolojik kirlilik ortamında tehdidi bertaraf etme yetkinliği ile dikkati çekiyor.

Yüksek yerlilik oranındaki teçhizatla üst düzey koruma sağlayan, KBRN saldırılarına karşı müdahalede bulunan ve her türlü zehirli madde analizi yapma görevi yürüten birlik, zehirli gazın kirliliğinin türü, yoğunluğu ve kirlilik bölgesinin sınırlarını da tespit ediyor.

KBRN TATBİKATI

"Ölürsem şehit, kalırsam gazi olurum" inancıyla muharebe koşulları oluşturularak yapılan eğitim tatbikatları ise gerçeğini aratmıyor.

Senaryoya göre, siperdeki askerlerin yakınına atılan gaz bombasına karşı teyakkuzda bekleyen personelin uyarısıyla  Mehmetçik üst düzey koruma sağlayan maskelerini taktı. Alanı hızla terk etmeye çalışan ve maskesini takmakta geciken bir asker ise gazdan etkilendi.

Bayıldığı fark edilerek bacağına atropin iğnesi yapılan personel, özel sıhhi tahliye ekipmanlarıyla alandan uzaklaştırıldı.

Kimyasal harp maddesi olan bölgeyi belirleyen Savunma Özel Müdahale Birliği de kirliliğe maruz kalan askeri personel ve araçların temizlenmesini sağladı.
Keşif mangasının araziden alınan şüpheli numuneyi, Mobil Arazi Laboratuvarına intikalini sağladığı tatbikatta, kimyasal, biyolojik ve radyolojik analizlerin tamamı aynı anda yapılan yüksek teknolojiye sahip laboratuvarda süratle analiz edildi.

Mobil Arazi Laboratuvarı sayesinde birliklere zaman kaybetmeden gerekli aksiyonu gösterme imkanı sunuluyor.

F-16 KBRN TATBİKATI

Birlik, Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığındaki kimyasal harp maddesine maruz kalan F-16 savaş uçağının kirlilikten arındırılması tatbikatını da başarıyla gerçekleştirdi.

Senaryo gereği, katıldığı hava harekatında KBRN tehdidine maruz kalan F-16 jeti, iniş yaptığı pistte Hava Kuvvetleri KBRN Uzman Savunma Bölüğü tarafından karşılandı.

Ferdi koruyucu teçhizat ile donatılan bölüğün keşif ve numune alma timinin, Kimyasal Harp Maddesi Tespit Cihazı ile jetin üzerinde tehdit uyarısı almasının ardından hava aracı temizleme personeli harekete geçti.

Uçağın çevre güvenliğini almakla işe başlayan ekip, kokpiti açmaması için pilota uyarılarda bulundu, süreçle ilgili bilgilendirme yaptı.

MT16 Dekontaminasyon Sistemi aracılığıyla püskürtülen solüsyonla jetin temizlenmesinin ardından pilot, özel maske ve koruyucu elbiseyle uçaktan tahliye edildi.

"Toplu korunma sistemi" adı verilen, personelinin KBRN ortamında bile temiz bir alanda dinlenmesini sağlamak üzere kurulan birimde kirlilik kontrol sahası proseslerinden geçirilen pilot, yeniden harekata katılım sağladı.

# mehmetçik # gemi # Eskişehir # uçak # gaz # teçhizat