15 Temmuz darbe girişimi komisyonu raporu yeniden gündemde

Meclis 15 Temmuz darbe girişimi araştırma komisyonu raporu tartışmaları yeniden alevlendi. AK Partili hukukçu kurmaylar, yeniden bir komisyon kurulabileceğini işaret etti. Komisyon görüşmesinin ardından raporun Meclis Başkanlığı’na sunulabileceği ve Genel Kurul’a da gelebileceği belirtildi.

15 Temmuz’un yıldönümünde yeniden tartışma konusu olan Meclis Darbe Girişimi Komisyonu Raporu beş yıldır yayınlanmadı.

Şimdiye kadar raporun kayıp olduğu, hiç yayınlanmadığı, eksik yayımlandığı gibi iddialar ortaya atıldı.15 Temmuz darbe girişimine yönelik komisyon 4 Ekim 2016'da bütün partilerin ortak imzası ile kuruldu. 26 Mayıs 2017'de açıklanan ve iki cilt halinde basılan rapor, 12 Temmuz 2017'de o dönemin Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a sunuldu.

Son tartışmayı ise AK Parti Milletvekili olduğu dönemde komisyona başkanlık eden ve aktif siyaseti bu görevi yürüttükten sonra bırakan Reşat Petek’in sözleri başlattı. Petek, TBMM’nin internet sitesinde rapor için, “Komisyon raporu vermedi, hükümsüzdür” denilmesini eleştirdi.

- Onu TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a veya İsmail Kahraman’a sorabilirsiniz. Biz Kahraman’a teslim ettik. Tekemmül etti. Ama Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmedi. Şu an iki cilt halinde rapor var ama Meclis Başkanlık Divanı’nın takdiriyle Genel Kurul’a indirilmemiştir. Niye inmemiştir? Ben bilmiyorum.


Meclis Başkanı Mustafa Şentop ise Petek’in bu sözlerine yanıt verdi. Tüm süreçleri tamamlamış bir raporun komisyona sunulmadığını kaydeden Şentop, hukuken Meclis Araştırması Komisyonu niteliğini taşıyan bir rapor olmadığını belirtti.

AK Partili hukukçu kurmaylar ise yeni dönemde yeniden bir komisyon kurulabileceğine işaret etti. Milliyet gazetesinin haberine göre kurmaylar, “Bu komisyonda kadük kalan ilgili raporu görüşüp tüm süreçleri tamamladıktan sonra Meclis Başkanlığı’na sunabilir; ardından da rapor Genel Kurul’a getirilebilir” yorumunu yaptı.

Ancak AK Parti’nin gündeminde henüz bu yönde bir hazırlığın olmadığı da belirtildi.

# ak parti # tbmm # meclis # mustafa şentop # reşat petek # Temmuz # ismail kahraman # son