Türkiye ve İsrail karşılıklı büyükelçi atayacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve İsrail'in karşılıklı olarak büyükelçi atama kararı aldığını açıkladı. Çavuşoğlu, “Diğer taraftan her zaman söylediğimiz gibi Filistin, Kudüs ve Gazze’nin haklarını savunmaya devam edeceğiz” dedi. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog (Ayzek Herzog) ise "Türkiye ile tam diplomatik ilişkilerin yenilenmesini takdir ediyorum” açıklamasını yaptı.

Türkiye ve İsrail arasındaki normalleşme yeni bir aşamaya geçti.

- Yeni hükümet göreve geldikten sonra İsrail ile bir diyalog süreci başlamıştı. Sayın Herzog'un Türkiye ziyareti, daha sonra benim İsrail ziyaretim ve sayın Lapid’in Ankara ziyareti ile süreç devam etti.


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev ile ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, Türkiye ve İsrail'in karşılıklı olarak büyükelçi atama kararı aldığını açıkladı.

- Türkiye olarak Tel Aviv'e büyükelçi atama kararı aldık. Hayırlısı olsun. Bundan sonra isimlerin belirlenmesi süreci başlıyor.


Bakan Çavuşoğlu, karşılıklı büyükelçilik atamasının normalleşme adımları arasında planlandığına dikkat çekti. Türkiye’nin Filistin’in haklarını savunmaya devam edeceğini de vurguladı.

- İkili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda da önemlidir büyükelçilerin tekrar atanması. Diğer taraftan her zaman söylediğimiz gibi Filistin, Kudüs ve Gazze’nin haklarını savunmaya devam edeceğiz.

İsrail’den de yeni sürece ilişkin açıklamalar geldi. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog  "Türkiye ile tam diplomatik ilişkilerin yenilenmesini takdir ediyorum” 


İsrail Başbakanı Yair Lapid de Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin açıklama yaptı. Lapid, büyükelçi adımı için “Bölgesel istikrar, İsrail ve Türk halkları arasındaki dostluğu teşvik edecek önemli bir gelişme” dedi.

İsrail Başbakanlığı Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

- Türkiye ile ilişkilerin yeniden başlaması, bölgesel istikrar için önemli bir değer ve İsrail vatandaşları için çok önemli bir ekonomik haber. İsrail'in dünyadaki konumunu güçlendirmeye devam edeceğiz. Başbakan Yair Lapid ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmenin ardından, İsrail ve Türkiye tam diplomatik ilişkileri yeniden kurdu.
# türkiye # erdoğan # açıklama # cumhurbaşkanı # türk # çok # türkiye israil # türkiye israil ilişkileri # türkiye israil son dakika # türkiye israil anlaşma