Bilecik'in tescilli şerbetçi otunu girdi maliyetleri vurdu

Türkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yetiştirilen şerbetçi otunun hasadına başlandı. Üretici, artan maliyetler ve olumsuz hava şartlarından dolayı verimde azalma olduğunu söyledi.

Şerbetçi otu, Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde 1965'ten bu yana yetiştiriliyor. Genellikle ilaç endüstrisinde, içecek sanayisinde ve unlu mamullerin yapımında kullanılıyor.

Şerbetçi otu 6 bin nüfuslu ilçenin en önemli gelir kaynaklarından. Fabrikalarda kurutularak balyalanan, daha sonra işlenen şerbetçi otundan 450 çiftçi geçimini sağlıyor. Bitki 21 ilde denendi ancak en iyi verim Bilecik Pazaryeri'nde alındı.

Geçen yıl 1800 dekar alanda 1335 ton verim alındı. Bu sene rekoltenin 1600 dekarda 900 ton civarında olması bekleniyor. Üretim ve çiftçi girdi maliyetlerinden olumsuz etkilendi.

Türk Patent ve Marka Kurumunca 2020 yılında coğrafi işaret olarak tescillendi. Şerbetçi otunun alım fiyatı "Brewers Gold", "Erciyes", "Ege" ve "Pazaryeri" cinslerinde kilogram başına 27 lira, "Aroma" cinsinde 28 lira olarak belirlendi.

2021 yılında ilçede şerbetçi otundan yaklaşık 15 milyon lira gelir elde edildi.

# Bilecik # Bilecik # türk # pazaryeri # Türk Patent ve Marka Kurumu # Şerbetçi otu