GÖÇ-İZDER PKK'yı fonladı

PKK'nın amaç ve hedefleri doğrultusunda faaliyet gösteren Göç İzleme Derneği'nin terör örgütüne 6 milyon liraya yakın para aktardığı ortaya çıktı. GÖÇ-İZDER’in araştırma ve proje yapma adı altında aldığı fonları PKK’lı teröristlere ve ailelerine transfer ettiği belirlendi. Ayrıca derneğin Avrupa'da PKK propagandası yaptığı da tespit edildi.

PKK'nın finans kaynaklarından olan Göç İzleme Derneği'nin terör örgütüne 6 milyon liraya yakın para aktardığı belirlendi.

GÖÇ-İZDER’in araştırma ve proje yapma adı altında Avrupa Birliği ile Birleşmiş Milletlerden aldığı fonları PKK’lı teröristlere ve ailelerine aktardığı ortaya çıktı.

Dernek hakkında hazırlanan iddianame, Avrupa’nın PKK’yı nasıl desteklediğini ortaya koydu. Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun hazırladığı raporlara yer verilen iddianamede, 24 Mart 2017’de kurulan GÖÇ-İZDER’e Uluslararası İnsan Hakları Savunucularını Koruma Vakfı, Avrupa Birliği İnsan Hakları Savunucuları Mekanizması, Avrupa Komisyonu ve İnsan Hakları Savunucuları Derneği’nden 300 bin avro yani yaklaşık 5.5 milyon lira ve 350 bin lira para aktarıldığı kaydedildi.

Yine MASAK tarafından hazırlanan rapora göre PKK’nın derneğine Avrupa Birliği Komisyonu’ndan 2018’de “Göç edenlerin sosyal haklarına erişiminin desteklenmesi” adı altında 138 bin avro, 2019’da “GÖÇ-İZDER’in güçlendirilmesi” adı altında 116 bin avro, 2020’de ise “yerinden atılmış göç etmiş kişileri desteklemek” adı altında 35 bin avro aktarıldı.

İddianamede Avrupa’nın PKK’ya örtülü desteğinin sadece Avrupa Komisyonu üzerinden olmadığı ve Belçika merkezli sözde insan hakları örgütlerinden de maddi yardım yapıldığı bilgisine yer verildi.

Avrupa’nın GÖÇ-İZDER’e sadece maddi yardım yapmakla kalmayıp, düzenlediği sempozyumlara da davet ettiği, dernek yöneticilerine PKK propagandası yaptırdığı anlatıldı.

Bu kapsamda 13-20 Temmuz 2019’da İtalya’da düzenlenen 4. Uluslararası Biyoşehircilik Derneği yaz okulundaki “ Bir Dil Evi Tasarlamak” konulu programa GÖÇ-İZDER çalışanlarından Mehmet Z.K., Yeter T. ve İlyas E.’nin katıldığı belirtildi.

“Sokağa çıkma yasakları ve zorunlu göç sırasında kadınlara yönelik insan hakları ihlalleri raporu” ve Sur’daki hendek terörünü anlatan yasaklı belgeselin sunumunu gerçekleştiren dernek çalışanları bu programda PKK propagandası yaptı.

# pkk # avrupa birliği # Bir # Birleşmiş milletler # pkk propagandası # Mali Suçları Araştırma Kurulu