3 maddelik CHP-HDP protokolü ortaya çıktı

“HDP’ye bakanlık verme teklifini de içeren pazarlığın bir CHP genel başkan yardımcısı tarafından koordine edildiği ortaya çıktı.” Bu önemli iddia Sabaha Gazetesi’nde yer aldı. Haberde o genel başkan yardımcısının Oğuz Kaan Salıcı olduğu ifade edildi. Ayrıca HDP'nin destek için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na 3 şart sunduğu aktarıldı.

CHP’nin önemli ismi HDP’ye bakanlık verme anlaşmasını deşifre etmişti. Şimdi de Sabah Gazetesi bir iddia ortaya attı. CHP ile HDP arasında yürütülen görüşmeler neticesinde HDP’nin 3 şart sunduğunu yazdı.

İşte o şartlardan birini CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ilan etti. HDP’ye bakanlık verileceği şartlardan biriydi.

HDP, CHP’den protokol imzalanmasını istedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığını desteklemek için yeni bir çözüm sürecinin yürütülmesi ile Öcalan ve Demirtaş’ın serbest bırakılması şartını koştu.

CHP’nin HDP ile yürüttüğü gizli görüşmeleri CHP Genel Başkanı Oğuz Kaan Salıcı’nın koordine ettiği öne sürüldü. CHP içindeki 10 Aralıkçılar kliğinin lideri CHP’li Salıcı’nın önderlik ettiği pazarlıklarda HDP, Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığına destek için 3 şart sundu.


HDP'NİN CHP’YE SUNDUĞU 3 ŞART


1- İmzalanacak protokole Kürt sorununa ilişkin yeni bir 'Çözüm Sürecinin' yürütülmesiyle ilgili ifade konulacak.
2- PKK Lideri Abdullah Öcalan ile Selahattin Demirtaş serbest bırakılacak.
3- HDP'ye bir bakanlık verilecek.


Sabah Gazetesi’ndeki iddialara göre CHP ile HDP arasındaki pazarlıklarda ön mutabakat zemini sağlandı. Buna göre, 1. madde yumuşatılacak. "Etnik kimlik, inanç ve yaşam tercihleri konusunda" ucu açık bir ifadenin protokole konulması sağlanacak. Öcalan'ın serbest kalması yerine, önce ev hapsi, daha sonra da yarı açık cezaevine nakli düşünülecek. Demirtaş'ın serbest kalması sözü ise geçerli olacak.

Haberde 3. maddede yer alan "bakanlık paylaşımı" konusunda ise HDP'nin, kırmızı çizgi olarak nitelenen bakanlıklardan birini talep ettiği belirtildi. Adalet Bakanlığı'nın HDP'ye bırakılamayacağı buna karşın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği veya Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı'nın HDP'ye bırakılması üzerinde uzlaşma olabileceği kaydedildi.

# istanbul # pkk # hdp # çevre # kemal kılıçdaroğlu # cumhurbaşkanı # Ulaştırma # CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu # Bir # oğuz kaan salıcı # selahattin demirtaş # gürsel tekin # sabah gazetesi # Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı # CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin # Şehircilik ve İklim Değişikliği