Erdoğan'dan Esad açıklaması: "Keşke Esad Özbekistan’a gelse, görüşürdüm"

11 yıldır bozuk olan Türkiye-Suriye ilişkileri düzeliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile görüşmek istediğini AK Parti MKYK toplantısında açıkladı. Erdoğan, “Keşke Esad Özbekistan’a gelse, görüşürdüm” dedi. Öte yandan MİT Başkanı Hakan Fidan'ın Suriyeli mevkidaşı Ali Memlük ile temaslarının yeni ayrıntıları paylaşıldı.

Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme trafiği hızlandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu üyelerine, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile görüşme isteğini aktardı.

Erdoğan'ın Şangay İş Birliği Örgütü zirvesi öncesi yapılan MKYK toplantısında “Keşke Esad Özbekistan’a gelse, görüşürdüm” dediği belirtildi.

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdülkadir Selvi'nin köşesine taşıdığı toplantıda Erdoğan'ın Suriye Cumhurbaşkanına eleştirilerini de yüz yüze görüşmede iletmek istediği ifade edildi.

MİT Başkanı Hakan Fidan'ın Suriyeli mevkidaşı Ali Memlük ile Şam'da yaptığı görüşme ile ilgili yeni ayrıntılar paylaşıldı. Haberi Reuters geçti.

Türk yetkililer ve bölge kaynaklarına dayandırılan haberde Fidan ile Memlük’ün Türkiye ve Suriye dışişleri bakanlarının bir araya getirilmesini ele alındığı belirtildi. MİT Başkanı Fidan’ın Ağustos ayı sonunda iki gün Şam’da kaldığı da bildirildi.

Sputnik Arapça servisi de MİT’in Türkiye’deki Esad karşıtı gruplara Türkiye’den ayrılmalarını ilettiğini duyurdu. Özel kaynaklara dayandırılan haberde “Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu” adlı örgütün üyelerine “en geç bu yıl sonuna kadar Türkiye topraklarını terk etmeniz gerek” denildiği aktarıldı.

Türkiye’nin Esad muhalifi örgütün Türkiye’deki bütün bürolarını kapatacağını ve yıl sonuna kadar örgüt üyelerine fon akışını durdurma karar verildiği belirtildi. MİT’in ‘Ulusal Koalisyon’ diye anılan örgütün üyelerine 'siyasi faaliyetlerde bulunmak için Türkiye dışında başka bir yer bulmaları gerektiği' yönünde uyardığı, Türk vatandaşlığına geçenlerin de medya ve siyaset alanında faaliyette bulunmamaları şartıyla Türkiye’de yaşamalarına izin verildiği aktarıldı.

Öte yandan Ankara-Şam yakınlaşmasını değerlendiren CHP’li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da hükümetin Suriye ile normalleşme için atacağı adıma muhalefet partileri de dâhil tüm Türkiye’nin destek vermesi gerektiğini belirtti. Savaş, Suriye ile normalleşme olması halinde Hatay-Lazkiye arasında feribot seferlerine başlayabileceklerini söyledi.

# türkiye # Bir # Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan # şam # Özbekistan # Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad # MİT Başkanı Hakan Fidan # ak parti mkyk toplantısı # ali memlük # Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi