NATO tatbikatı Dynamic Mariner'e Türkiye ev sahipliği yapıyor

NATO’nun 2022 yılındaki en geniş deniz tatbikatına Türkiye ev sahipliği yapıyor. Dynamic Mariner Mavi Balina Tatbikatı, 15 ülkeden 8 bin personelin katılımıyla Ege ve Doğu Akdeniz’de yapılıyor.

Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılan Dynamic Mariner  /Mavi Balina- 2022 Tatbikatı devam ediyor.

Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de yapılan Dynamic Mariner Tatbikatı, 11 Eylül'de başladı. Yunanistan ile beraber 15 ülkeden 8 bin personelin katılımıyla düzenlenen tatbikat, NATO'nun 2022'deki en geniş kapsamlı deniz tatbikatı olma özelliğini taşıyor.

Tatbikatta 50 gemi, 4 denizaltı, 32 uçak, 20 helikopter yer aldı. Aksungur, ANKA ve Bayraktar İHA'ları, amfibi deniz piyade birlikleri, SAT ve SAS görev timleri ile kıyı birlikleri de görev aldı.

Tatbikatta senaryo gereği, helikopterden zorlu bir manevra ile denizaltına malzeme ikmali yapıldı. Kaçak malzeme taşıyan bir gemiye SAT komandolarınca operasyon yapılarak şüpheliler etkisiz hale getirildi. TCG Sancaktar gemisine saldırı düzenleyen iki F-16 uçağı, gemiyi çevreleyen 4 fırkateyn tarafından hava savunma sistemleriyle uzaklaştırıldı.

Tatbikatta milli üretim TCG-Sancaktar çok maksatlı amfibi hücum gemisinde basın toplantısı da düzenlendi. Harp Filosu Komutanı Tuğamiral Hüseyin Tığlı, tatbikatın amacıyla ilgili bilgi verdi.


Bir gazetecinin, tatbikatta Yunanistan’a ait deniz unsurunun da bulunduğunu hatırlatması üzerine Komutan Tığlı, “Bu iyi bir süreç” dedi:

- Burada bir Yunan gemisi var, Limnos. Bu tatbikatta onları burada görmekten çok mutluyuz. Bence onlar da mutlular. Çünkü birbirimizden öğreniyoruz. Deneyimlerimizi birbirimizle paylaşıyoruz. Bu iyi bir süreç.


Tatbikat, 22 Eylül’de sona erecek.

# türkiye # yunanistan # doğu akdeniz # ege denizi # Bir # anka # eylül # sat komandoları # sat # 2022 # aksungur # Amfibi Deniz Piyade Birlikleri