ABD'li senatörlerden Türkiye karşıtı mektup

ABD’de Kongre üyeleri, Biden yönetimine Türkiye’ye F-16 satışının engellenmesi çağrısı yaptı. 52 senatörün imza attığı mektupta, "Türkiye'nin F-16 talebini reddetmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz" ifadesi kullanıldı. İmzacı senatörlere, Yunan ve Ermeni lobilerine yakın isimler öncülük etti.

ABD kongresindeki Yunan ve Ermeni lobileri, Türkiye’ye F-16 satışının engellenmesi için Biden yönetimine baskısını arttırdı.

Temsilciler Meclisi üyesi 52 senatör, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satılmaması talebiyle Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin'e mektup gönderdi.

Girişime, ABD Kongresi’nin Ermeni Grubu Eşbaşkanı Frank Pallone, Yunan Kafkas Eş Başkanı Gus Bilirakis’in öncülük ettiği bildirildi.

Mektupta, "Türkiye'nin yeni F-16'lar ve modernizasyon kitleri talebini reddetmenizi ve Erdoğan rejimini sorumlu tutmak için derhal harekete geçmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

Mektupta, Cumhurbaşkanına hakaretten tutuklanan Sedef Kabaş'a sahip çıkan imzacı senötarler, Türkiye'de insan hakları ihlallerinin yaşandığı iddia etti.

"TÜRKİYE'YE F-16 SATILMASIN"

Mektupta şu ifadeler yer aldı:

- ABD, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istikrarsızlaştırıcı eylemlerini ve yurtiçinde, yurtdışında uluslararası hukuk ihlallerini durdurmak için somut adımlar atana kadar Türkiye ordusuna daha fazla destek sağlamamalıdır. Türkiye, ABD'nin ekonomik yaptırımları dahil tüm diplomatik araçların devreye girene kadar tutumunu değiştirmeyeceğini gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin S400’ler nedeniyle projesinden çıkarıldığı F-35’ler için 1.4 milyar dolar ödeme yaptığını hatırlatmış, ABD ya uçaklarımızı verecek ya da paramızı” açıklaması yapmıştı.

Senatörler, daha önce de bir kaç kez aynı girişimde bulunarak Biden yönetiminden Türkiye'ye F-16 satış sürecinin iptal edilmesi talebinde bulunmuştu.

# abd # türkiye # erdoğan # cumhurbaşkanı # f-16 # tayyip erdoğan # Biden # joe biden # insan hakları # Ermeni lobisi # rum lobisi