''TMT demek vatan savunması demektir''

Halk TV yayınında Türk Mukavemet Teşkilatı’nı hedef alan açıklamalara bir tepki de Milli Savunma Bakanlığından Geldi. Türk Mukavemet Teşkilatı'nın "Kuvayi Milliye ruhunun bir tezahürü" olduğu vurgulanan açıklamada, "cehaletten mi yoksa ihanetten mi bilinmez fakat şuursuzca yapılan açıklamaları kınıyoruz" ifadeleri dikkat çekti. Öte yandan Halk TV ekranlarından TMT'nin hedef alınması CHP’nin KKTC’nin tanınması ve mavi vatan politikalarına daha önce yaptığı karşı çıkışları akıllara getirdi.

Milli Savunma Bakanlığı, Halk TV'de " Türk Mukavemet Teşkilatı"nı hedef alınmasını sert bir dille kınadı. Bakanlıktan " Türk Mukavemet Teşkilatı demek, vatan savunması demektir" başlığıyla yapılan açıklamada, TMT'nin, "Kuvayi Milliye ruhunun bir tezahürü" olduğu vurgulandı:

- Rum terör örgütü EOKA’nın canice cinayetlerine ve soykırım girişimine karşı Kıbrıs Türkü’nün can ve mal güvenliğini korumak üzere kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı; 100 yıl önce yedi düvele karşı direnişi canlandıran Kuvayi Milliye ruhunun bir tezahürüdür. Unutulmamalıdır ki 'Türk Mukavemet Teşkilatı' demek 'vatan savunması' demektir. Bilgisiz kanaat, yorum çevreye zarardır. Cehaletten mi yoksa ihanetten mi bilinmez fakat şuursuzca açıklamalarla Kıbrıs’taki kardeşlerimizi incitenleri kınıyor ve haklı davalarında kardeşlerimizin her zaman yanlarında olduğumuzu bildiriyoruz.

1958'de kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı, Kıbrıs Türk halkının varoluş ve özgürlük mücadelesinde, önemli kilometre taşlarından biri...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin savunma gücünü oluşturan en önemli unsurlardan biri olan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, gayri nizami kuvvetten, düzenli ordu durumuna geçen bir kuvvet olarak, dünya askeri literatüründe çarpıcı ve ender rastlanan bir örnek oldu.

KKTC'nin savunulmasında kritik görevler yapan TMT, 13 Şubat 1975'te Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin kurulmasının ardından 1 Ağustos 1976'da Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na dönüştü.

CHP’ye yakınlığıyla bilinen Halk TV ekranlarında Türk Mukavemet Teşkilatını hedef alan açıklamalar CHP’nin Türkiye’nin KKTC’nın tanınması ve Mavi Vatan politikalarına karşı çıkışlarının yansıması olarak değerlendirildi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Yunanistan ile benzer bir söylemi kullanarak, Türkiye’nin Mavi Vatan politikasını “saldırgan ve yayılmacı” olarak nitelemiş, Doğu Akdeniz'de gerilimin kaynağının Türkiye olduğunu savunmuştu.

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da adaylığı sırasında, Kıbrıs’ta Batı'nın federasyon planını savunan eski KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı ziyaretiyle dikkat çekmişti.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Atlantik'in Türkiye'yi hedef alan adımlarına karşı gösterilen kararlılığı hedef alarak "iktidara geldiğimizde dış politikayı 180 derece döndüreceğiz" açıklaması yapmıştı.

# chp # türkiye # terör # kemal kılıçdaroğlu # cumhurbaşkanı # msb # türk # KKTC # Kıbrıs # Milli Savunma Bakanlığı # Vatan # halk tv # Ayşenur Arslan # kıbrıs türkü # TMT # eoka # Türk Mukavemet Teşkilatı