İzmir'de 14 bin yıllık mağaranın sırrı çözülüyor

İzmir'in Dikili ilçesindeki Ballı Kaya mevkiinde keşfedilen mağara 14 bin yıl önceye kapı araladı. İzlerin bulunduğu mağaranın "avcılık toplayıcılık" döneminden Roma Dönemi'ne değin kullanıldığı tespit edildi. Kazıda bulunan insan kemikleri ve aletler koruma altına alındı.

İzmir'in Dikili ilçesinde 14 bin yıl öncesine ait insan izlerinin bulunduğu mağaranın "avcılık toplayıcılık" döneminden Roma Dönemi'ne değin kullanıldığı tespit edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izniyle Bergama Müzesi başkanlığında Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden bilim insanları ile yabancı arkeologların Dikili ilçesindeki Ballı Kaya mevkiinde keşfettiği mağara 14 bin yıl önceye ait.

Kurtarma kazılarının 2021 yılı sonbahar aylarında yapıldığı "anıtsal mağarada" bulunan Geç Yontma Taş Devri'ne ait insan kemikleri ve aletler koruma altına alındı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Marmara Araştırma Merkezi tarafından yapılan Karbon 14 ile yaş tayini analizinde, buluntuların yaklaşık 14 bin yıl öncesine ait olduğu tespit edildi.

En eski insan izleri olarak değerlendirilen buluntulara ilişkin ilk çalışmalar yapıldı.

Anıtsal özelliğe sahip mağaranın insanlığın avcılık toplayıcılık döneminden itibaren mevsimsel olarak kullanım gördüğü, bu kullanımın da Roma Dönemi'ne kadar kesintisiz sürdüğü belirlendi.

Bulunan aletlerden mağaranın Taş Devri döneminde " üretim alanı" olarak kullanılmış olabileceği, daha sonra da Kibele adanmış bir kült merkezi olarak ziyaret edildiği tahmin ediliyor.

# İzmir # türkiye # mağara # arkeoloji # Bilim # üretim # esnaf # Kültür # Roma dönemi # Bergama Müzesi # avcılık # Marmara Araştırma Merkezi # Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu # Taş Devri