Biden ile Putin bulaşacak mı?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna konusunun görüşüleceği zirvede bir araya gelecek. Fransa’nın önerdiği zirve için iki liderin prensipte anlaştığı bildirildi. Görüşmenin içeriği ise, iki ülkenin Dışişleri Bakanlarınca belirlenecek. Öte yandan Ukrayna muhalefeti, ABD’nin işgal iddialarını yargıya taşımaya hazırlayanıyor.

Rusya ve ABD liderleri, Fransa'nın arabuluculuğunda buluşmaya hazırlanıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putini ile ABD Başkanı Joe Biden’ın, Fransa’nın önerdiği “Avrupa’da güvenlik ve stratejik istikrar” konulu zirvede bir araya gelmesi bekleniyor.

İki liderin zirve için prensipte anlaştığı bildirilirken, işgal söyleminde direten Biden, görüşmeyi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeme şartına bağladı.

Zirvede masaya yatırılacak konuları, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD’li mevkidaşı Anthony Blinken, 24 Şubat’ta yapacakları görüşmede belirleyecek.

Ukrayna konusunu görüşmek için Rusya ile anlaşan ABD, bir yandan da gerilimi arttıracak hamlelerden de geri durmuyor. Biden yönetiminin, Moskova’nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda uygulanacak bir yaptırım paketi hazırladığı bildirildi. Yaptırımlar, Rusya ve ABD bankaları arasında uluslararası ödemelerin yapılmasını sağlayan “muhabir banka” sistemiyle ilişkilerini keserek, Rusya ekonomisine zarar vermeyi hedefliyor.

UKRAYNA ABD KIŞKIRTMASINDAN RAHATSIZ

Rusya’nın tüm reddetmelerine ve “Avrupa ile savaş İstemiyoruz” açıklamalarına karşın, ABD Başkanı Joe Biden ve Batı medyası, asılsız işgal iddilarıyla haftalardır yapay gündem yaratıyor. ABD’nin tarihler öne sürerek ortaya koyduğu bu söylem Ukrayna’da da rahatsızlık yaratıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky de sık sık ABD ve batıyı eleştirerek, işgal söylemlerinin ülke ekonomisine zarar verdiğini vurgulamıştı. Ukrayna Parlamentosu’nun muhalif milletvekilleri ise, tepkilerini bir adım öteye taşıyarak, ABD Başkanına dava açmaya hazırlanıyor.

Ukrayna Muhalefet Platformu - Yaşam İçin Partisi milletvekili İlya Kiva, Joe Biden’a, işgal iddiaları nedeniyle uluslararası mahkemeler nezdinde dava açacağını duyurdu. Biden’ı “provokatör” olarak niteleyen Kiva, Amerikan başkanının ‘tahminlerinin’ bir türlü gerçekleşmediğini, fakat yarattıkları histerinin Ukrayna halkına ve ülke ekonomisine büyük zarar verdiğini vurguladı.

# abd # rusya # Ukrayna # Putin # güvenlik # fransa # gündem # karadeniz # Sergey Lavrov # Devlet # vladimir putin # Ulusal # joe biden # savaş # işgal # Beyaz Saray # Partisi # Jen Psaki # Antony Blinken # şubat # ulusal güvenlik konseyi