Doğu ve Güneydoğu'da yağış bereketi

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde etkili olan yağışlar, baraj ve göletlerin dolması için umut oldu. Son yıllarda ısınmaya bağlı buharlaşma ve kuraklık nedeniyle su seviyeleri oldukça düşmüştü. Bölgede artan yağışlar, kurumaya yüz tutan baraj ve göletlere can suyu oldu.

Artan yağışlar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki baraj ve göletleri bereketlendirdi. Kuruma noktasına gelen baraj ve göletler için adeta can suyu oldu.

Son yıllarda ısınmaya bağlı buharlaşma arttı. Özellikle geçtiğimiz yıl etkili olan kuraklık nedeniyle baraj ve göletlerdeki su seviyeleri düştü. Son yağışlar doluluk oranlarına dair umutları artırdı.

Depolamalı tesislere gelen suyun yaklaşık yüzde 60’ını eriyen kar suları oluşturuyor. Mart ayından itibaren barajlardaki doluluğun daha da artması bekleniyor.

Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, sorumluluk bölgelerindeki Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl'de yağışların 55 baraj ve gölete yansıdığını belirtti. İlkbahardaki yağmurlarla su seviyelerinde daha da artış beklediklerini söyledi.

Devlet Su İşleri 10. Bölge Müdür Yardımcısı Fazıl Aslan da, sorumluluk bölgelerindeki Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt, Şırnak'ta inşa ettikleri su depolama tesisleri sayesinde kuraklık kaynaklı olumsuzlukların en aza indirildiğini belirtti.

Geçtiğimiz yıl kuraklık bölgede oldukça etkili olmuş, özellikle kuru tarım yapan üreticileri zora sokmuştu. Son yağışlar, çiftçiye de can suyu oldu.

# su # diyarbakır # bingöl # mardin # yağış # batman # kar # şırnak # Elazığ # siirt # doğu anadolu bölgesi # malatya # tunceli # Devlet # yağmur # doğu # son # Tarım # kuraklık # Devlet Su İşleri # baraj # Güneydoğu Anadolu Bölgesi