Hal esnafı hükümete seslendi

Türkiye'nin 2021'de yaş meyve sebze ihracatında Rusya, yaklaşık olarak yüzde 35’lik payla ilk sırada yer aldı. Rusya’nın bölgede güvenliği sağlamak amacıyla başlattığı Ukrayna operasyonu ile ihracatta sorunlar yaşanmaya başladı. Piyasa şiştiği için son 10 günde Meyve ve Sebze hallerinde fiyatlar yüzde 50’lere varan düşüş yaşadı. Konuyu Ulusal Kanal’a değerlendiren Adana Kabzımallar Esnaf Odası Başkanı Mahsun Doğan, “ En büyük pazarımız olan Rusya’yı korumak için, hükümetin sürece müdahalesi şart

Türkiye’nin en büyük yaş meyve ve sebze ihracat pazarı Rusya. İhracatın yavaşlaması ise piyasayı şişirdi, sebze ve meyve fiyatlarında yüzde 50’lere varan düşüş yaşandı.

Rusya’ya ihracatın yavaşlaması, piyasayı alt üst etti. Adana Hali’nde; biber 15 liradan 8 liraya, salatalık 15 liradan 9 liraya, patlıcan 17 liradan 10 liraya, domates 10 liradan 5 liraya kadar düştü.

Rusya sınır kapısından TIR'ların geri döndüğünü söyleyen Adana Kabzımallar Esnaf Odası Başkanı Mahsun Doğan, müdahale edilmezse önümüzdeki günlerde fiyatların daha da düşeceğini belirtti.

Üretici şuanda maliyetine satış yapıyor. Fiyatlar daha da düşmesi üretimde krize neden olacak. İç piyasa ihracat ürünleriyle daha fazla şişerse, meyve ve sebzeler dalında kalacak.

Rusya’nın en önemli pazarımız olduğunun altını çizen Mahsun Doğan, hükümete, “Sürece müdahale edin.” çağrısında bulundu.

İhracattaki sorun aynı zamanda gelecek yıllardaki üretimi de olumsuz etkileyecek. Sorun devam ederse de önümüzdeki yıllarda meyve ve sebze raf fiyatları cep yakacak.

# Adana # türkiye # rusya # Ukrayna # erdoğan # ak parti # ekonomi # ihracat # domates # meyve # biber # sebze # salatalık # patlıcan