Erdoğan son görüşmede Putin'e ne önerdi?

Batı’nın Ukrayna’ya askeri operasyon sonrası Rusya’yı ekonomik olarak kuşatma tehdidine karşı Türkiye’den bir hamle geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rus lider Vladimir Putin’e Ankara, Moskova ve Pekin’in milli para ile ticaret yapabileceği önerisi sunduğu belirtildi. Erdoğan, telefon görüşmesinde Rus sanatına ve sanatçılarına yapılan ambargolara da, “Nazilerin yaptığından farkı yok” sözleriyle tepki gösterdiği bildirildi.

Rusya’nın NATO kuşatmasına karşı Ukrayna’da başlattığı askeri operasyonun ardından Atlantik yaptırımları devreye soktu. Rusya ekonomisini hedef alan yaptırımlara karşı, Türkiye'den kritik öneri geldi.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 6 Mart’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinin perde arkasını kaleme aldı. Buna göre, Erdoğan, görüşmede Putin’e Türkiye, Rusya ve Çin’in milli parası ile ticaret yapabileceği önerisini sundu.

- En kritik soru ise Rusya’ya yaptırımların Türkiye’yi ne kadar etkileyeceği? Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin’e, “Biz üç ülke Rusya, Çin ve Türkiye aramızda kendi milli paralarımızla; Ruble ile Yuan’la ve Türk Lirası ile, altınla ticaret yapabiliriz” önerisinde bulunduğunu söylüyor.

Görüşmede iki liderin Batının Rus sanatına ve sanatçılarına uyguladığı ambargoları da konuştuğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ambargolara Nazi benzetmesi yaptı.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan da Rusya’ya yaptırım adı altında yapılan sanat düşmanlığına tepki gösteriyor. “Sanatla ilgili yaptırımlar doğru değil, bunun Nazilerin yaptığından farkı yok. İşgalle böyle mücadele edilmez” diyor. Tekrar başa dönersek, Erdoğan, işgali doğru bulmadığını ifade ediyor. Rusya’nın hassasiyetlerinin dikkate alınmasını istiyor. Aktif tarafsızlık pozisyonunu koruyor ama ekonomik olarak dünyadan izole edilen Rusya’ya Çin’le birlikte ekonomik işbirliği öneriyor. Aktif tarafsız bir ülkenin lideri olarak krizi fırsata çevirmek için hamle yapıyor.

Diğer yandan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut'tan da bir açıklama geldi. Bulut, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky'nin Soros ve İsrail destekli olduğunu ve Ukraynalıları ölüme götürdüğünü belirtti:

- Yarın Soros destekli, Ukrayna Halkını ölüme götüren, İsrail İtmeli Zelensky gerçeğini konuşalım, bir ülke ve halkı kullanılıp atılıyor, algılanana değil Gerçeğe Bakalım birlikte!
# türkiye # rusya # Ukrayna # erdoğan # açıklama # çin # ekonomi # cumhurbaşkanı # türk # nato # Devlet # yaptırım # Abdülkadir Selvi # sanat # askeri # ruble # mart # lira # Zelenskiy # yiğit bulut # milli para