İzmir'de Buca metrosu ihalesi durduruldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi otobüs duraklarını, üst geçitleri, panoları “Buca’ya metro geliyor” yazılı afiş ve pankartlarla süsledi. Metro yapım ihalesini 529 milyon lira daha yüksek teklif sunan şirkete verilmişti. İzmir 4. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 529 milyon lira daha fazla teklif veren şirkete verdiği metro yapı ihalesinin yürütmesi İzmir 4. İdare Mahkemesi kararıyla durdurdu.

İzmir tarihinin en büyük yatırımı olduğu belirtilen Buca metrosu ihalesi 3 milyar 921 milyon TL’ye Gülermak A.Ş.’ye verilmişti. Oysa Nurol İnşaat 3 milyar 392 milyon 495 lira ile en düşük teklifi sunmuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise buna rağmen metro yapımını 529 milyon lira daha fazla teklif veren şirkete ihale etmişti.

En düşük teklifi veren Nural İnşaat konuyu idare mahkemesine taşıdı. İzmir 4. İdare Mahkemesi ihalenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Karar taraflara iletildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi konuyla ilgili “idare mahkemesinin kararını 15 gün içinde Danıştay nezdinde temyiz edileceğiz” açıklaması yaptı.

Kararın haklı gerekçelere dayandığını belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Ak Parti Grup Sözcüsü Özgür Hızal da konuyu Ulusal Kanal’a değerlendirdi. Karar ile ‘İzmirlinin 529 milyon lirasının heba edilmesine dur’ denildiğini vurguladı. Hızal, “davanın sonucunu beklemeden kamu kaynaklarıyla 10 milyon lira harcanarak gösterişli temel tören yapıldı. Kim verecek bunun hesabını? Belediyeyi bir ihaleyi bile yapamayacak kurum haline getirdiler” dedi.

AK Parti sözcüsünün vurguladığı temsili temel atma töreninde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşmacı olarak katılmıştı.

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 gün içinde İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin kararını uygulamak zorunda. Belediyenin bu süre zarfında metro yapım sözleşmesini iptal edip 3 milyar 392 milyon 495 lira ile en düşük teklifi veren şirketle sözleşme imzalaması gerekiyor.

# İzmir # izmir # chp # ak parti # İzmir Büyükşehir Belediyesi # parti # kemal kılıçdaroğlu # ulusal kanal # mahkeme # dava # Ulusal # Tunç Soyer # yargı # ihale # metro