İBB Meclis kararlarını gazetelerde yayınlatmıyor

İmamoğlu yönetimi, İBB Meclisi'nin oy birliğiyle aldığı 'gazeteler için ilan kararını' uygulamamakta diretiyor. İBB’nin kendi verdiği kararı uygulamaması parti içinde çelişmeler mi var sorusunu da akıllara getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi karar özetlerinin "gazetelerde yayımlanması" kararını uygulamıyor.

İBB Meclisi’ndeki son oturumda, CHP’liler bütçeyi gerekçe göstererek kararı uygulatmayacak bir öneri sundu. Ancak öneri reddedildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi, bu şekilde gazetelere sırtını dönmeye de devam ediyor.

Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı partileri, 24 Kasım 2021 tarihinde oy birliği ile İBB Meclisi’nde tarihi bir karar almıştı. Belediye meclis kararlarının özetlerinin gazetelerde ilan olarak yayımlanmasını kabul etmişti.

Ancak aradan yaklaşık 3,5 ay geçmesine rağmen, kanuna aykırı olarak bu karar uygulanmadı.

Oylama öncesinde söz alan CHP'li Meclis Üyesi Filiz Öztürk Çelik bütçe ayıramayacaklarını söyledi:

- Öncesinde böyle bir uygulama yok. Ne büyükşehir belediyelerinde ne ilçe belediyelerinde... Uygulanması mümkün görünmüyor. Yıllık 22-23 milyon liralık bir bütçe gerekiyor.

CHP’li üye Filiz’in konuşmasına yanıt olarak Ak Partili Meclis Üyesi Muhammet Kaynar söz aldı. Kaynar, İBB yönetiminin kesinleşmiş olan kararı uygulamayarak kanunları çiğnediğini vurguladı. Ve İBB’nin CHP genel merkezi ile olan çelişmesine işaret etti:

- Belediye yönetimi kasım ayında kesinleşmiş kararı bugüne kadar uygulamadı şimdi değiştirilmesini istiyor. Bu talep hukuken yanlış. Daha önceden kesinleşmiş olan bir kararı hiç uygulamıyorsunuz, 3 ay sonra değiştirilmesini istiyorsunuz.

Öte yandan daha önce Kılıçdaroğlu’nun karar hakkındaki açıklamalarını hatırlatan Kaynar, bu tavrın İBB tarafından benimsenmediğini söyledi:

- Hem de CHP bugüne kadar kamuoyuna verdiği beyanatlarla taban tabana zıt. Bu ilan konusunu ilk İzmir Büyükşehir Belediyesi uyguladı. Hatta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bu kararın ne kadar doğru ve yerinde olduğuyla ilgili beyanatlar vermiştir. Herhalde buradaki arkadaşlar genel başkanın bu tavrını benimsemiyorlar ki böyle bir teklifte ve talepte bulunuyorlar.

Kaynar ayrıca İBB’nin reklama ayırdığı 849 milyon liralık bütçeye de şu sözlerle dikkat çekti:

- Meclis kararlarının halka duyurulması kanunla belediyelere verilen bir görev. Bahsettikleri bütçe İBB'nin toplam reklam bütçesinin yüzde 3'üne tekabül ediyor. Reklama para var ama 'meclis kararları gazetelerde yayımlansın' deyince 'bütçe imkanları el vermiyor' diye bir savunma ortaya koyuyorlar.

Konuşmalardan sonra yapılan oylamada CHP grubunun önerisi oy çokluğu ile reddedildi.

# istanbul # ibb # ekrem imamoğlu # chp # kemal kılıçdaroğlu # gazete # millet ittifakı # imamoğlu # savunma # son # cumhur ittifakı # meclis kararı # Filiz Öztürk