Çavuşoğlu açıkladı: 4 maddede uzlaşıya varıldı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Vlodomir Zelensky’nin bir araya gelebileceklerini söyledi. Çavuşoğlu, bölgede ateşkesin sağlanması için Putin ve Zelensky’nin 4 madde üzerinde anlaşmaya vardıklarını belirtti. Bu maddeler arasında, Ukrayna’nın NATO üyeliğinden vazgeçmesi, silahsızlanma ve Ukrayna’nın neo-nazi gruplarından arınma süreci yer aldı. Donbass ve Kırım üzerinde ise tarafların henüz bir uzlaşı sağlamadığı belirtildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna sahasında yaşananları değerlendirdi, tarafların ilk 4 maddede anlaşma sağladığını ifade etti.

Bakan Çavuşoğlu, ''Eğer taraflar mevcut pozisyonlarından geri adım atmazlarsa ateşkes için umutlu olduğumuzu söyleyebiliriz. Liderler arasında açık kanallar var. Bu artık biliniyor.'' dedi.

Rusya’nın NATO kuşatmasına karşı Ukrayna’da başlattığı askeri harekatın ardından Türkiye yoğun bir diplomasi trafiğine başladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sahada yaşanan gelişmeler ve yaptığı görüşmelere ilişkin son bilgileri paylaştı.

Hürriyet gazetesine röportaj veren Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Vlodomir Zelensky’nin bir araya gelebileceğini söyledi. Bakan, Putin ve Zelensky’nin bir araya gelme konusunda olumsuz tavrı olmadığını belirtti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:

- Bir araya gelmeleri konusunda olumsuz bir tutumları yok. Henüz savaş başlamamışken bu konuda ilk teklifi biz getirmiştik. Prensip olarak iki tarafın da buna karşı olmadığını görüyoruz. Bu Türkiye’de olur, başka yerde olur. Bizim için önemli olan iki tarafın bir araya gelmesidir. Üçlü toplantı yapma isteğimiz var. Bu iki liderin isteğiyle olur.

Çavuşoğlu, tarafların ateşkes için ilk 4 madde üzerinde anlaştığını da açıkladı. İlk dört madde arasında Ukrayna’nın tarafsızlığı yani NATO üyeliğinden vazgeçilmesi yer aldı ve silahsızlanma ile karşılıklı güvenlik güvencelerinin verilmesi yer aldı.

Rusya’nın neo-nazi gruplarından Ukrayna’nın arındırılması talebi de maddeler arasında yer aldı.

Ukrayna’da Rusçanın yaygın kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılması da ilk dört madde arasında.

Tarafların Donbas’ın ve Kırım’ın statüsü konusunda ise henüz anlaşmaya varmadığı belirtildi. Bu konular üzerinde de mutabık kalınmasının ardından Putin ve Zelensky’nin Türkiye öncülüğünde bir araya gelebileceği ifade ediliyor.

Rusya- Ukrayna müzakareleri ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan da açıklamalar geldi. Müzakere ekiplerinin giderek birbirine yakınlaştığını belirten Kalın, ateşkes için liderlerin bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.

Sahada yaşanan çatışmaları Putin’in durdurabileceğini söyleyen Kalın, “Her ne kadar biz Rus işgalini reddediyor olsak da, Rusların itirazlarına da kulak verilmeli. Çünkü bu savaştan sonra Rusya ile Batı bloku arasında yeni bir güvenlik sistemi kurulacak” dedi.

# türkiye # rusya # Ukrayna # nato # Devlet # batı # çavuşoğlu # rus # son