Karadeniz'de serseri mayın tehdidi sürüyor

Karadeniz’e yayılan onlarca serseri mayın büyük tehdit oluşturuyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Emekli Deniz Kurmay Albay Halil Özsaraç, Lahey Sözleşmeleri’nden günümüze kadar mayın dökmenin “Savaş suçu” sayıldığını söyledi. Mayınları Ukrayna'nın dökmüş olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirten Emekli Deniz Kurmay Albay hukuki açıdan neler yapılması gerektiğini anlattı.

Mayın, deniz harekâtlarının en ucuz, ama en tehlikeli silahları arasında yer alıyor. Dökene çok ağır sorumluluklar yüklediği için savaş suçu sayılıyor. Ağır yaptırımlara rağmen şu an 420 ila 450 adet serseri mayın Karadeniz'e yayılmaya devam ediyor.

Uzmanlar mayınların yüksek ihtimalle Ukrayna tarafından Karadeniz'e yayıldığı görüşünde.

''BU İŞİN ŞAKASI YOK''

Ulusal Kanal'ın sorularını yanıtlayan Emekli Deniz Kurmay Albay Halil Özsaraç, Türk ticaret gemilerini bekleyen tehlikeye karşı uyarılarda bulundu:

- Uluslararası hukuk açısından baktığımızda, mayın döküşünün de 1907 Lahey Sözleşmeleri’nden günümüze kadar 114 yıldır devam eden, çok ciddiye alınan bir hukuku vardır ve bu işin hiç şakası yoktur. Çünkü mayın dökmek, dökene çok ağır sorumluluklar yükler. Yani mayın döktüyseniz, döktüğünüz mayın hiçbir şekilde savaşmadığınız herhangi bir devlete zarar vermemeli. Daha doğru ifade etmek gerekirse sadece mayın değil olay, savaşta kullandığınız hiçbir silah sizinle savaşmayan devletlere zarar vermemeli.
- Ukrayna, Odesa’yı denizden koruyabilecek askerî yetenekleri yok, bu durumda oldukça sığ sulara sahip Odesa’nın Rusların eline geçmesini zorlaştırmak için limanda gemi batırmak veya mayınlamaktan başka seçeneği zaten gözükmüyor.
- Ukrayna’nın kendi savaş gemilerini Odesa önlerinde batırması da, Türk ticaret gemileri dâhil diğer ülkelerin ticaret gemilerinin limandan ayrılmalarına izin vermesi de ve büyük olasılıktır ki liman önüne hiçbir bildirimde bulunmadan mayın dökmesi de Odesa’ya yönelik bir askerî harekâtı engellemek maksatlıdır. Dua edelim de Ukraynalılar Odesa Limanı’ndaki gemilerimizi batırmaya kalkmasınlar.

" ABD TARAFINDAN TEZGÂHLANMIŞ OLABİLİR"

Özsaraç, serseri mayınların ABD ve NATO'nun planı olabileceğine işaret etti. ABD'nin mayınları temizleme bahanesiyle Karadeniz'e göndereceği gemi ile Ukrayna için istihbarat toplamayı hedefliyor olabileceğini söyledi:

- Daha 2 Mart tarihinde NATO’nun “ Rusya, Ukrayna sahillerine mayın dökmüş olabilir.” beyanı, mevcut serseri mayın olayının daha önceden ABD tarafından tezgâhlanmış olabileceği kuşkusuna ister istemez yol açmaktadır. Bu ihtimali de göz ardı etmemek gerekir.

Emekli Deniz Kurmay Albay Halil Özsaraç, uluslararası hukuka saygı göstermeyen Ukrayna’nın sularından güneye doğru hareket hâlindeki mayınların sayısının belli olmadığını ifade etti. Hukuki açıdan neler yapılması gerektiğini anlattı:

- Ticari gemilerin Karadeniz’deki seyirlerini mümkün olduğunca gündüz zamanına planlamalarının daha emniyetli olacağı düşüncesindeyim. Savaş sona erdikten sonra da, serseri mayının yol açtığı her türlü zararın ve masrafın karşılanması için de serseri mayınların “savaş suçlusu” sorumlusunun bulunup uluslararası yargıya gidilmesi de gerekmektedir.
# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # operasyon # ticaret # türk # karadeniz # nato # Ulusal # hukuk # mart # lahey # savaş suçu # mayın # halil özsaraç # odesa # ukrayna mayın # serseri mayın