Vergi ve ekonomi paketi Meclis'te

Bankaların kurumlar vergisini yüzde 25’e çıkaracak vergi ve ekonomi paketi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başladı. Verginin yüzde 25’e çıkarılmasıyla 2022’de 13 milyar lira gelir sağlanacak. Çiftçilerin kredilerinin borç faizleri de düzenlenecek.

Ekonomide yapılacak önemli düzenlemeler için Meclis’te mesai başladı.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu, Komisyon Sözcüsü Ak Parti Gaziantep Milletvekili Abdullah Nejat Koçer başkanlığında toplandı. Komisyon Sözcüsü Koçer, kanun teklifinin görüşmelerinin üç güne yayılacağını belirtti. Komisyonda teklifin geneli üzerinde görüşmelere başlandı.

Teklifle bankalarda kurumlar vergisi 2022 için yüzde 23’ten yüzde 25’e çıkarılacak. Teklifin etki analizinde bu değişiklikle 13 milyar lira gelir elde edilmesinin beklendiği kaydedildi. Vatan Partisi, Aralık 2021’de kurumlar vergisinin artırılması ve elde edilecek kazançların çiftçilerin borçlarının ödenmesi için kullanılmasını önermişti.

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, teklif hakkında komisyona bilgi verdi. Tüfenkci, kredisi bulunan tarımsal üreticilerin borç faizinin düzenlendiğini ve ilave borç getirilmemesinin hedeflendiğini kaydetti.

Kamuoyunda "Evim" mağdurları olarak bilinen tasarruf finansman şirketi mağdurlarına değinen Tüfenkci, bu mağduriyetin acilen giderilmesi gerektiğini belirtti. Mağduriyetin giderilmesi için bu teklife koymayı planladıklarını ifade etti.

Teklifle muhtar maaşları da asgari ücrette sabitlenecek. Yapı kayıt belgesi alınan yapıların üzerinde bulunduğu Hazine taşınmazlarının satışına hakkındaki başvuru süresi 31 Aralık 2022'ye kadar uzatılacak.

Muhalefet milletvekilleri de teklifle ilgili eleştirilerini dile getirdi. CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, teklif hakkında demokratik kitle örgütlerinin görüşlerinin alınmadığını iddia etti. Torba kanunlara karşı olduklarını söyleyen HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise Evim mağdurlarının mağduriyetlerinin bu teklifle giderilemeyeceğini öne sürdü.

# chp # vergi # ankara # ak parti # diyarbakır # hdp # faiz # ekonomi # meclis # milletvekili # başvuru # muhalefet # kanun teklifi # borç # Partisi # teklif # bütçe # mağdur # bülent tüfenkci