Gabar Dağı'nda petrol böyle çıkartılıyor

Şırnak'ta Gabar Dağı'nda 150 milyon varillik petrol rezervinin bulunduğu bölgede çalışmalar aralıksız sürüyor. 12 milyar dolarlık rezerv değerine sahip bölge havadan görüntülendi.

100. Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulaziz Kardaş, tarihi kayıtlara göre Van'da 4 bölgede petrol olduğunu belirterek, çalışmaların yeniden başlatılmasını istedi.

Terörden temizlenen Gabar Dağı’nda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığınca yürütülen petrol üretim çalışmaları havadan görüntülendi.

Gabar Dağı eteklerinde Akçay ve Kayaboyun köylerini kapsayan bölgede bulunan 150 milyon varillik petrol rezervinin yaklaşık 12 milyar dolar değerinde olduğu açıklanmıştı.

PKK saldırısında şehit olan Astsubay Esma Çevik'in isminin verildiği Gabar sahasında, petrol üretim faaliyetleri hummalı şekilde devam ediyor.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Şehit Esma Çevik-7 kuyusunun günlük 7 bin 714 varil petrol eş değer üretim ile Türkiye'nin en çok üreten petrol sahası olduğunu duyurmuştu.

Öte yandan 100. Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulaziz Kardaş, tarihi kayıtlara göre Van'da 4 bölgede petrol olduğunu belirterek, çalışmaların yeniden başlatılmasını istedi.

Van’da Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinden 1980'li yıllara kadar madencilik alanında yapılan çalışmaları araştırarak, kitaplaştıran Doç. Dr. Kardaş, tarihi kayıtlara göre Van Kalesi yakınları ile Muradiye ilçesinin Beşparmak, Kürzot, Amik ve Haraşik köylerinde de petrol olduğunu söyledi.

Buralardaki kaynaklardan 1953 yılına kadar yararlanıldığını hatırlatan Kardaş, “Şimdi yeni bir bakış açısı ve yeni teknik yöntemlerle buralarda tekrar arama yapılabilir” dedi.

# Şırnak # Gabar Dağı # şırnak # petrol