Poyrazköy'de kumpas davası başladı

FETÖ'nün Poyrazköy kumpası davası başladı. Davada, 68 sanık hakkında 15 yıl ile bin 375 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor. Yargılamanın ise 24 Haziran'a kadar sürmesi bekleniyor.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat" davasında kumpas kurduğu gerekçesiyle 68 sanığın yargılanmasına başlandı.

İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşması, Silivri Cezaevi’nin karşısındaki salonda yapılıyor. Duruşmaya, aralarında Nazmi Ardıç, Ali Fuat Yılmazer ile Kazım Aksoy'un da olduğu başka suçtan tutuklu 9 sanık ile 2 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı. Farklı illerde başka suçlardan cezaevlerinde bulunan sanıklar da SEGBİS ile duruşmaya bağlandı.

İlk duruşmada, tarafların kimlik tespitleri ve bin 48 sayfalık iddianamenin özeti yapılıyor. Yargılamanın ise 24 Haziran'a kadar sürmesi planlanıyor.

Davada, 68 sanık hakkında 15 yıl ile bin 375 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezaları isteniyor.

Poyrazköy davası, 2009 yılında Ergenekon kumpası kapsamında İstanbul Poyrazköy’de bir arazide yapılan kazılarda ele geçirilen silah ve mühimmatlar üzerine başlamıştı. Kumpas sonucu yargılananlar arasında, 2015 yılında SAT Komutanlığı'na atanan Mustafa Turhan Ecevit, emekli Binbaşı Levent Bektaş da vardı.

O dönem kumpaslar sonucu hapis yatan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, cezaevinden çıkarken “Poyrazköy’e o silahları gömenler, o silahları bulanlardır. Bunları öylesine söylemiyorum yakında göreceksiniz” ifadelerini kullanmıştı.

FETÖ'nün Poyrazköy kumpas davasına ilişkin, eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ile Yurt Atayün’ün de aralarında bulunduğu 68 eski polis hakkında iddianame hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıkların çeşitli suçlardan bin 375 yıla kadar hapsi istendi.

Ergenekon ve Balyoz kumpaslarının en önemli mimarlarından, FETÖ'nün kilit polislerinden İstanbul İstihbarat Şubesi’nin eski Müdürü Ali Fuat Yılmazer hakkında 212, kumpasları yöneten ekibin beyin takımında yer alan Eski Emniyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu hakkında 270 ve eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün hakkında 573 yıl hapis cezası talep edildi.

İddianamede, sahte delillerle sürecin örüldüğüne ve kumpasın örgütsel olduğuna dikkat çekildi. Sahte ihbarlar, manipüle edilmiş dijital materyaller, yalancı gizli tanıklar, gerçeğe aykırı rapor ve inceleme tutanakları ile kumpasın kurgulandığı belirtildi.

# istanbul # fetö # terör # mücadele # hapis # Haziran # yargılama # bin # poyrazköy # Kumpas davası