İç Anadolu üreticisi su istiyor

İç Anadolu tarımı için sulama, hayat demek. Çünkü bölgede susuz üretim yapmak mümkün değil. Sulama yapmak için, Kooperatif ve şahıslardan su satın alan üreticilerse, elektriğe gelen zamlardan muzdarip. Geçen yıla göre yüzde 150’ye yakın artan su fiyatları, üreticinin belini büküyor. Girdi maliyetleri altında ezilen üreticiyse, bölgeye acilen su getirilmesini istiyor.

Dünya’da yaşanan gıda krizi ile birlikte sulu tarımın önemi arttı.

Ancak Türkiye’nin tahıl ve şeker pancarı ambarı İç Anadolu’da, artan su maliyetleri üreticiyi zora sokuyor.

Elektrik zamlarıyla birlikte, Kooperatif ve şahıs kuyularından alınan suyun saat ücreti ise ortalama 100 liradan 225 liraya ulaştı.

İç Anadolu bölgesinde sulama ücretlerinin nakit ödeniyor oluşu da, parası olmayan üreticinin sulama yapamaması anlamına geliyor. Bölgede susuz tarım yapmaksa neredeyse imkansız.

Aksaraylı bir üretici, Mart ayında ektiği şeker pancarını yüksek verim alabilmek için, hasada kadar 12 kez sulanmak zorunda. Zamlarla birlikte, 100 Dönüm ekim yapan üreticinin, hasada kadar sadece sulama maliyeti 240 bin lirayı buluyor.

Bölge kurak olduğu için, Ekim ayında ekilen buğday da 7 kere sulanmak zorunda. 100 dönüm buğdayı olan üretici de, sezon sonuna kadar yaklaşık 114 bin lira su parası ödüyor.

Mısırda da durum farklı değil. Nisan ayında ekilen mısır, yüksek verim için, sezon sonuna kadar en az 10 kez sulanmak zorunda. 100 dönüm üretimi olan bir üreticininse hasat dönemine kadar ki sadece su maliyeti 150 bin lira kadar.

Elektriğe yine zam yapılacak olursa da, sulama fiyatlarına zam kapıda.

Bölgede su alt yapısı olmadığı için de üretici ürününe zamanında ve yeterince su veremiyor. Bu durum verim kayıplarına da sebep oluyor.

Bölgede üreticilerin üretimden uzaklaştığını belirten Çiftçi Şerafettin Buga, İç Anadolu’da su sorununun çözülmesinin, buğday ve şeker krizini önemli ölçüde rahatlatacağını ifade etti.

# su # türkiye # zam # üretici # dünya # iç anadolu # bin # Tarım # tarımsal girdi