Ağrı Dağı kafileleri ağırlıyor

Ağrı Dağı karla kaplı zirvesiyle yerli ve yabancı dağcı kafilelere ev sahipliği yapıyor. 5 bin 137 metre rakımlı Ağrı Dağı, yılın her dönemi Almanya, Fransa, İspanya ile komşu ülke İran başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından dağcıları ağırlıyor.

Zirveye tırmanıyorlar, ardından ilk kamp alanına gelerek faaliyetlerini sonlandırıyorlar.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan yurdun en yüksek noktası Ağrı Dağı, karla kaplı zirvesiyle yerli ve yabancı dağcı kafilelere ev sahipliği yapıyor. Dünyada tırmanışta önemli yeri bulunan Ağrı Dağı, 5 bin 137 metre rakımlı. Yılın her dönemi Ağrı Dağı'na Almanya, Fransa, İspanya ile komşu ülke İran başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından ve yurt içinden dağcılar geliyor.

Çevirme mezrasına gelen dağcılar, burada belirli bir ücret karşılığında köylülerin at ve katırlarıyla sağladığı lojistik destekle ilk tırmanış sırasında kamp yüklerini hafifletiyor.

Ardından tırmanışa geçen dağcılar, yüksek irtifaya uyum sağlamak ve dinlenmek için aynı gün 3 bin 200 metre, ikinci gün ise 4 bin 200 metrede kamp yapıyor. Üçüncü gün zirve yapan dağcılar, daha sonra ilk kamp alanına geri dönüp faaliyetlerini sonlandırıyor.

Her geçen gün daha fazla ilgi görerek dağcılar ve doğa tutkunlarının rotasına giren Ağrı Dağı, tırmanış turizmiyle yöre ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

İran'dan gelen dağcılardan Yusuf Enveri, fırsat buldukça Türkiye'de dağcılık ve çeşitli etkinliklere katıldıklarını söyledi.

# türkiye # iran # İspanya # ilk # bin # ağrı dağı # doğu beyazıt