PKK'nın "Balkan Rotası"na darbe vuruldu

Emniyet Genel Müdürlüğü, PKK’nın uyuşturucu ticaretinden elde ettiği 1,5 milyar dolar gelire son 5 yılda ciddi darbeler indirdi. Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi, PKK’nın etkin olduğu “Balkan Rotası”nda işbirliği yaptığı organize suç örgütlerine yönelik etkili operasyonlar düzenledi. 5 yılda 966 suç örgütü çökertildi.

Dağlarda Türk Ordusu ve Jandarma, şehirlerde Emniyet Genel Müdürlüğü PKK’nın nefes borusunu kesiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, PKK’nın yıllık 1,5 milyar dolar seviyesinde olan uyuşturucu gelirine 5 yılda ağır darbeler indirdi.

PKK, uyuşturucu ticaretinde “Balkan Rotası”yla öne çıkıyor. Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın “2022 Türkiye Uyuşturucu Raporu”na göre PKK üretiminden, dağıtımına ve Avrupa sokaklarında satışına kadar uyuşturucu ticaretinin her aşamasında rol alıyor.

Konuyla ilgili Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi Şube Müdürü Murat Sarıgüzel, Aydınlık’a değerlendirmeler yaptı. Terör örgütlerinin, organize suç örgütleri ile birlikte uyuşturucu satışını planladığını belirten Sarıgüzel, elde edilen kara paranın örgütsel faaliyetlerde kullandığını söyledi.

“2022 Türkiye Uyuşturucu Raporu”nda PKK’nın “Balkan Rotası”nı kapsayan Avrupa’daki uyuşturucu ticareti ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer aldı.

“Balkan Rotası üzerinde teşkilatlanması bulunan PKK/KCK-PYD/ YPG terör örgütü, ürettiği veya kaynağından temin ettiği uyuşturucu maddeleri bu güzergâh üzerinden nakledebilmektedir. Terör örgütü, uyuşturucu maddelerin üretimi ve nakliyesinin yanı sıra Avrupa pazarında sokak satıcılığını da organize ederek eroinin perakende satışındaki fiyat avantajından yararlanmaktadır.”

Raporda Avrupa sokaklarında gram bazından pazarlanan eroin fiyatının yükseldiği ve saflık oranının yüzde 10’lara kadar düşürülerek PKK’nın yüksek kazanç elde ettiğine dikkat çekildi.

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi Şube Müdürü Murat Sarıgüzel, terör örgütleri ile birlikte çalışan organize suç örgütleriyle savaş halinde olduklarını vurguladı.

“İçişleri Bakanlığı güvenlik güçleri olarak 2017-2022 arasında 996 suç organizasyonunu çökerttik. 10 binin üzerinde şüpheli yakalandı. Narkoterörle mücadele kapsamında Güneydoğu’da jandarmanın yaptığı PKK’nın ekim alanlarına yönelik düzenlenen etkin operasyonlar var. Sınır ötesi operasyonların hem terör örgütlerine hem de terör örgütlerinin kara para kaynağına büyük darbe vurduğunu görüyoruz.”

Uluslararası toplantılarda sürekli narkoterörü anlattıklarını belirten Adıgüzel, “Bu konuda bir kanaat oluşturduğumuzu görüyoruz. Avrupa’da özellikle PKK’nın etkin bir durumu vardı. Tahmininiz terör örgütünün uyuşturucudan yılda 1,5 milyar dolar geliri olduğu yönündeydi. Bu gelire son 4-5 yıldır ciddi darbe vuruyoruz” ifadelerini kullandı.

Narkotik’in Uyuşturucu Raporu’nda FETÖ’nün de uyuşturucu ticaretinde gelir elde ettiğine dikkat çekildi. Raporda, Bataklık soruşturmasındaki bir sanığın FETÖ üyeliğnden ceza aldığı hatırlatıldı.

# türkiye # fetö # pkk # Emniyet Genel Müdürlüğü # terör # türk # içişleri bakanlığı # terör örgütü # avrupa # son # darbe # Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi Şube Müdürü Murat Sarıgüzel