Halkın yüzde 46'sı ne Cumhur ne Millet ittifakında çözüm görüyor

Türkiye, seçim sürecine girdi. Siyaset sahnesi hareketlendi. Cumhur ve Millet İttifakı partilerinde karşılıklı suçlamalar ve vaatler havada uçuşurken, derinleşen ekonomik kriz ve güvenlik sorunu çözüm bekliyor. Anketler, çözüm konusunda vatandaşın yeni arayışlar içinde olduğunu gösteriyor. Saros Araştırma Şirketi'nin yayınladığı son anket, bu konuda çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

 Ankete katılanların yarısına yakını, Cumhur ve Millet ittifakları olarak bölünen sistem içi partilerin Türkiye'nin sorunlarına çözüm olamayacağı görüşünü dile getirdi.


Genel Seçimlere 1 yıldan az bir süre kaldı… Ekonomik kriz giderek derinleşirken, anketler vatandaşın sistem içi partilerden çözüm beklentisinin kalmadığını gösteriyor.

Saros Araştırma Şirketi’nin “Türkiye Gündemi ve Siyaset Anketi’nin Temmuz ayı sonuçları, seçmenin yönelimi açısından oldukça dikkat çekici…

16’sı büyükşehir 19 ilde bin 672 kişiyle yüz yüze görüşerek yapılan araştırmaya göre, Türkiye’nin en büyük sorunu yüzde 68,2 ile ekonomi… Araştırmaya katılanların yüzde 57.7’si hükümeti başarısız buluyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı başarısız bulanların oranı ise yüzde 48,2.

Araştırmaya katılanlara “Türkiye’nin en önemli sorununu hangi parti çözebilir?” diye soruldu. Vatandaşların yüzde 46’sı bu soruya “hiçbiri” yanıtını verdi. Çözüm konusunda Ak Parti’ye güvenenlerin oradı yüzde 24 olurken, CHP çözer diyenler yüzde 17,5’te kaldı.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, vatandaşın sistem dışı çözüm aradığına dikkati aradığına dikkatı çekti:

- Sistem içi çözümler tükendi ve millet devrimcileşiyor. Bugünün en önemli gerçeği budur. Bu yüzde 46'lık kesim, Türkiye devriminin itici gücüdür ve geleceğimiz için umut vericidir. Önümüzdeki seçimler sadece siyasi partiler arası bir seçim olmayacak, çöken borçlanma ekonomisi, Atlantik çağıyla, yükselen Asya çağının üretimci sistemi arasında bir tercih olacak. 'Hiçbiri' diyen yüzde 46'nın özlemlerine yanıt veren ve çözüm üreten tek parti Vatan Partisi'dir. Sistemi terk eden Türk milleti, Vatan Partisi'ni keşfetmektedir. Bu güç Vatan Partisi'ne doğru çok kuvvetli bir şekilde yönelmeye başlamıştır. Üreticilerin Milli Hükümetini kuracak enerji buradadır.


Aydınlık Gazetesi’ne konuşan Saros Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Eptemli de seçmen üzerinde ekonomik krizin belirleyici olduğunu vurguladı. Vatandaşın çözüm konusunda Cumhur İttifakı’na da Millet İttifakı’na güvenmediğini söyledi:

- Krizin uzaması iktidara zarar veriyor. Hükümet krizi çözmeye değil alıştırmaya çalışıyor. Bu da güveni düşürüyor. Hem partiye hem de lidere güven azalmış durumda. Hükümete güven yüzde 24, lidere ise yüzde 34'lerde. Ak Parti'de lider ile parti arasında her zaman yüzde 10 fark vardır. Ancak oyu düşüyor ve bu gidişle Hükümetin gelecek yıl seçim kazanması çok zor. Muhalefetin ise ortaya koyduğu bir argüman yok. Çözüm odaklı gitmiyor. Güven veren lider de yok. Sadece çözerim diyorlar. Sözden ibaret.

Eptemli, özellikle genç seçmenlerin yönelimine dikkat çekti.

- Genç seçmen içinde de 'hiçbiri' diyenlerin oranı yüksek. Hatta şu an oy kullanamayacak ancak gelecek seçimlerde oy kullanacakların içinde de bu oran yüksek. Gençler arasında mevcut sistemden umudunu kesenlerin oranı yüzde 70’lerin üzerinde… 5 kişiden 4’ünün partilerine güveni kalmamış… 6 milyon genç gelecek yıl ilk defa oy kullanacak. Bunun dikkate alınması gerekiyor.
# türkiye # vatan partisi # milli # türk # millet ittifakı # seçim # Temmuz # ilk # anket # Partisi # Özgür Bursalı # cumhur ittifakı # çözüm # çok # Genel Sekreter # Saros # yönetim kurulu başkanı # saros araştırma # Burhan Eptemli