BMGK kararı tepki çekti: En sert tepki Vatan Partisi'nden geldi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Barış Gücü’nün Kıbrıs adasındaki görev süresini 6 ay daha uzattı. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin dışişleri bakanlıkları karara tepki gösterdi. En sert tepki ise Vatan Partisi'nden geldi. Vatan Partisi'nden yapılan açıklamada Kıbrıs Türklerini yok sayan Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün KKTC'yi terke zorlanması gerektiği vurgulandı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kıbrıs Türk halkını yok saydı. Kıbrıs Adası'nda 1964'te kurulan Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün 31 Temmuz’da sona erecek görev süresi 6 ay daha uzatıldı. Karar verilirken KKTC’nin rızası alınmadı.

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin dışişleri bakanlıkları karara tepki gösterdi. KKTC Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada karar alınırken KKTC'nin egemenlik hakkının yok sayıldığını belirtildi:

- Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün görev süresi uzatılırken, Kıbrıs Türk halkının iradesi ve egemenliği yok sayılarak, Kıbrıs Türk tarafının rızası yine alınmamıştır. Tarafların rızalarının alınması barış gücü operasyonlarının temel ilkelerinden biri olmasına rağmen, görev süresinin uzatılmasında sadece Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin rızasının alınması, BM Barış Gücü’nün gerçekte kime ve neye hizmet ettiğinin sorgulanmasına yol açmaktadır.


Barış Gücü'nün görev süresinin uzatılması karşısında tedbirler alınacağı belirtildi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nın Rum tarafını tek temsilci olarak görmekten vazgeçmesi gerektiği ifade edildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da karara tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada KKTC’nin rızasının alınmamasının BM’nin yerleşik uygulamalarına aykırı olduğu kaydedildi.

- Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün görev süresi uzatılırken KKTC’nin rızasının alınmaması, BM’nin yerleşik uygulamalarına aykırıdır. Kıbrıs Türk halkının müktesep haklarının da ihlalidir. KKTC makamlarının bu adaletsizliği gidermek üzere atacağını duyurduğu adımlara ülkemiz tam destek verecektir.


Türkiye'nin Maraş konusunda KKTC'ye destek vereceği de ifade edildi:

- Kararda Maraş konusundaki yazımlar da gerçeklerden kopuktur. KKTC makamlarının Maraş’ta mülkiyet haklarına riayet ederek attığı adımlara Türkiye tam destek vermeye devam edecektir. Güvenlik Konseyi ve uluslararası topluma, Ada’daki gerçeklere odaklanmaları ve Kıbrıs Türk halkının müktesep haklarını, yani egemen eşitliğini ve eşit uluslararası statüsünü tescil etmeleri çağrımızı yineliyoruz.


En sert tepki ise Vatan Partisi'nden geldi. Kıbrıs Türklerini yok sayan Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün KKTC'yi terke zorlanması gerektiği vurgulandı:

- KKTC'yi yok sayan Birleşmiş Milletler Barış Gücü, KKTC'yi terke zorlanmalıdır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde görev yapan Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün görev süresi, KKTC'nin onayı alınmadan sadece GKRY oluruyla 6 ay daha uzatılmıştır. Barış Gücü, yalnızca ihtilaflı iki tarafın rızasıyla görev yapabilir. İngiltere'nin teklifiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin aldığı hukuksuz uzatma kararını KKTC ve Türkiye hükümetleri kabul edilemez bulduklarını ilan etmiştir. 



Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Utku Reyhan yaptığı yazılı açıklamada KKTC ve Türkiye hükümetlerinin söz konusu kararı tanımaması gerektiğini ifade edildi.

- Ancak bu tepki yeterli değildir. KKTC ve Türkiye hükümetleri söz konusu kararı tanımamalı, bu yabancı ve hukuksuz askeri kuvveti KKTC topraklarını terke zorlamalıdır. Egemen KKTC Devleti sınırları içinde, BMBG varlığı mutlaka engellenmelidir. Bu uygulama Doğu Akdeniz'de Türkiye ve KKTC'nin karşı karşıya olduğu tehditlere karşı koyabilmek için bir zorunluluktur.
# ingiltere # türkiye # vatan partisi # türk # KKTC # Kıbrıs # kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti # destek # genel başkan # Birleşmiş milletler # Temmuz # bmgk # Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi # Partisi # dışişleri # barış gücü