Mustafa Şentop'tan Yeni Dünya vurgusu

13'ncü Büyükelçiler Konferansı kapsamında Meclis'te de bir program düzenlendi. Büyükelçileri ağırlayan Meclis Başkanı Mustafa Şentop, yeni bir dünyanın arefesinde olunduğunu vurguladı. Şentop, "Sorunların esas sebebi, küresel sistemin işlevsiz yapısıdır" dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 13'ncü Büyükelçiler Konferansı kapsamında büyükelçileri Meclis'te ağırladı.

Kabul programında konuşan Şentop, dünyanın ekonomiden siyasi olaylara yaşadığı belirsizliklere dikkat çekti. Meclis Başkanı, bu istikrarsızlığın karşısında yeni bir dünyanın arefesinde olunduğunu belirtti:

- Şunu açıkça ve yüksek sesle ifadeye mecburuz; göç hareketliliği de dahil insanî bütün sorunların esas sebebi, küresel sistemin köhne ve işlevsiz yapısıdır Dünyamız bugün büyük bir belirsizlik içinde. Ekonomik ve politik alt-üst oluşlar, yoğun bir belirsizlik ve her an değişen dengeler, bugünün dünyasını niteleyen özellikler. Bu durumun son 30 yılın mahsulü olduğu ve yeni bir dünyanın arefesinde olduğumuz açıktır.


Şentop, yeni dünyanın eşiğinde Türkiye'nin sahada ve masada etkili rolüne işaret etti.

- Tarihin hızlandığının ve şekillendiğinin farkında olarak, özellikle son 10 yılda buna hazırlanan Türkiye, bahsettiğim yeni tasarım sürecinde, masada bir konu başlığı olarak değil, etkili ve belirleyici bir aktör olarak bulunmaya kararlıdır. Zafer, sahada namlunun ucunda, askerin cesaret ve zekâsında; masada ise, diplomatın maharet, inanmışlık ve özgüvenindedir.


Programda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bir konuştu. Çavuşoğlu, yazılı soru önergelerini de cevaplamaya hassasiyet gösterdiklerini belirtti:

- TBMM heyetlerimize, yurt dışı faaliyetlerinde 255 temsilciliğimizle elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz. Yüce Meclisimizle iş birliğimizin etkili ve güçlü şekilde devamı için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
# türkiye # tbmm # Dışişleri Bakanı # Mevlüt Çavuşoğlu # asya # mustafa şentop # son # meclis başkanı # yeniden asya # büyükelçiler konferansı