Bozdağ'dan ABD ve Avrupa'ya iade tepkisi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, terör suçlarıyla ilgili iade talepleri üzerinden ABD ve Avrupa’ya tepki gösterdi. ABD’den istenen 236 kişiden şu ana kadar 20’sine ret yanıtı verildiğini belirten Bozdağ, “Avrupa da maalesef Türkiye’nin taleplerine kör ve sağır kalıyor” dedi. Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyduğunu söyleyen Bakan, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği Bakanlar Komitesi’ne de çağrı yaptı.

13’üncü Büyükelçiler Konferansı, Ankara’da devam ediyor. Türkiye’nin büyükelçilerine seslenen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ABD ve Avrupa’ya tepkisini dile getirdi. Bakan Bozdağ, ABD'den, terör suçlarından aranan 236 kişinin iadesini talep ettiklerini hatırlattı:

- Şu ana kadar 20 tanesine ret vermişler. Hiçbir tanesini kabul etmemişler. Söz konusu adli yardımlaşmada teröristler ve terör suçları ile ilgili iade talepleri olduğu zaman Avrupa, maalesef Türkiye’nin taleplerine kör ve sağır kalıyor.


Bozdağ, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile ilgili ABD’ye sundukları dosyanın dünyanın yeterli delil bakımından en donanımlı dosyası olduğunu kaydetti:

- Bize dediler ki “Biz iade için adli makamlara göndermiyoruz, dosyayı reddederler. Biz Türkiye’yi koruyoruz'. Biz de 'Yahu siz gönderin adli makamlara, korumayın Türkiye'yi. ABD adli makamlarına gönderin, bu delilleri görünce onlar ne karar verecek hep beraber görelim. Adli süreçleri biz takip ederiz' dedik. Bizim istememize rağmen Türkiye’yi korumak için adli makamlara göndermediğini iddia eden bir anlayış var.


Bakan Bozdağ, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyduğunu da hatırlattı. Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği Bakanlar Komitesi’ne çağrı yaptı.

- Bizim Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği kurumlarından beklediğimiz şey Türkiye’ye karşı adil ve tarafsız olmalarıdır. Osman Kavala konusunda Türkiye kararı uyguladığı halde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne müracaat edildiğinde Bakanlar Komitesi yıllar yılı bekleyen bu dosyaların hepsini görmezden geldi.


Bekir Bozdağ, 2021 yılında 7 milyon 600 bini aşkın davanın görüldüğünü de kaydetti. Muhalefete tepki gösterdi.

- Şimdi ben soruyorum? Türkiye'yi eleştirenler, 7 milyon 621 bin 783 davadan kaç tane davayı gündeme getiriyor? 'Adalet yok' diye bağıranların gündeme getirdikleri dava sayısını 'say' dediğinizde 5'ten fazlasını sayan çıkmıyor. O, 5 tanesini de bilmiyorlar.
# abd # ankara # türkiye # fetö # anayasa # avrupa # adalet bakanı bekir bozdağ # büyükelçiler konferansı