Çavuşoğlu'ndan Suriye ilişkilerinde kritik açıklamalar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile Bağlantısızlar Toplantısı’nda ayaküstü sohbet ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, Suriye ile istihbari görüşmelerin de tekrar başladığını söyledi. Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’dan heyetlerin katılımıyla ortak mekanizma toplantısının 26 Ağustos’ta yapılacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 13’üncü Büyükelçiler Konferansı’nın kapanışında basın toplantısı yaptı. Toplantıda Çavuşoğlu’na Suriye ile doğrudan görüşme olup olmayacağı soruldu. Çavuşoğlu, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile ayak üstü sohbet ettiğini açıkladı:

- Bir ara istihbaratlar arası görüşmeler olmuştu geçmişte daha sonra kesinti oldu. Şimdi tekrar başladı. Sonuçta bu istihbarat arasında görüşmelerde birçok önemli konular gündeme geliyor. Benim bu Bağlantısızlar Toplantısında Belgrad’da ayaküstü diğer bakanlarla sohbet ederken Suriye Dışişleri Bakanı’yla da ayaküstü kısa bir sohbetim oldu.

Çavuşoğlu, Suriye’de tek çözüm yolunun siyasi uzlaşı ve teröristlerin temizlenmesi olduğunu söyledi. Rusya ile Suriye’nin kuzeyine olası operasyonla ilgili takvim oluşturulup oluşturulmayacağına değindi:

- Operasyonda başka ülkelerle takvim oluşturmayız. Özellikle kazaların çıkmaması için orada bulunmaması gerekenler de dahil, bulunanlara da operasyonlarımız başladığı zaman bilgi veriyoruz. Suriye’deki rejimle muhalefeti bizim bir şekilde barıştırmamız lazım. Burada kalıcı bir barış olması. Yeniden inşa konusunda adımlar atmamız lazım. Ateşkes çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız.


Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’dan henüz taahhütlerini yerine getirmediğini belirtti. İsveç ve Finlandiya’dan heyetlerin katılımıyla ortak mekanizma toplantısının 26 Ağustos’ta yapılacağını duyurdu:

- Açıklamalar var ama somut adım görmek istiyoruz. Somut adım takibini yapmak için mekanizma kuruldu. Bir an önce hangi adımların atılıp atılmadığını görmek istiyoruz. Ama bizim için bir zaman baskısı yok. Terörle mücadelede elbette var ama NATO üyesi olmak isteyen ülkeler onlar. 26 Ağustos’ta bu mekanizma ilk toplantısını gerçekleştirecek.


Dışişleri Bakanı, Avrupa ile ilişkilerle ilgili soruya da yanıt verdi. Avrupa Birliği üyelik sürecinin stratejik hedef olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Yeniden Asya açılımından da vazgeçilmediğini vurguladı.

- Bugün Avrupa’da sorunlar var, sorunların çözülmesi konusunda irade koyabilen tek ülke Türkiye. Sorunların çözümü için neler yapabileceğimizi görüşeceğiz. Avrupa’nın gerçekten buna ihtiyacı var. Avrupa’ya bunu anlatacağız derken Yeniden Asya politikamız başarısız oldu O yüzden tekrar batıya dönüyoruz gibi değil.
# türkiye # rusya # suriye # Dışişleri Bakanı # Mevlüt Çavuşoğlu # Ağustos # avrupa # nato # Faysal Mikdad # Suriye Dışişleri Bakanı