Nüfus Müdürlüğü Kılıçdaroğlu'nun iddialarını yalanladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçmen listeleri açıklamasına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yanıt verdi. Soylu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdülüğünün MERNİS üzerinden Yüksek Seçim Kurulu'na veri aktarımının teknik ayrıntıları açıklayacağını söyledi. Açıklama yapan Nüfus Müdürlüğü tüm iddialara madde madde yanıt verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Bizim elimizdeki seçmen bilgileri Yüksek Seçim Kurulu’nun elinde de yok” sözleri tartışılıyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kılıçdaroğlu'nun bu sözlerine yanıt verdi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Soylu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün MERNİS üzerinden Yüksek Seçim Kuruluna veri aktarımının teknik detaylarını basın açıklamasıyla anlatacağını bildirdi.

- CHP Genel Başkan Yardımcıları, yaptığı açıklama ile CHP Genel Başkanı'nın ifade ettiği sözlerin doğru olmadığını, yani kendilerinde YSK'dan daha fazla bilgi olmadığını net bir şekilde ortaya koymuş. Ellerinde bulunan bilgilerin YSK'nin siyasi partiler ile paylaştığı seçmen kütüğü bilgisi analizi olduğunu, ifade etmeye çalışmışlardır. Aslında bu, 'Bizim Genel Başkanımız yanlış bir cümle söyledi ve biz bunu tevil ediyoruz, düzeltiyoruz.


Soylu'nun sözlerinden kısa süre sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden açıklama geldi. Genel müdürlük tüm iddialara madde madde yanıt vererek tartışmaya son noktayı koydu. Müdürlük, soyadı olmayan seçmen olduğu hususuna ilişkin iddialarda rakam paylaştı.

- Soyadı olmayan seçmen olduğu hususu: MERNİS veri tabanından incelenmekte ve tespit edilen kayıtlar, kaydın niteliğine göre kişilerin bizzat talebi üzerine idarece veya mahkeme yoluyla düzeltilmektedir. Bu kapsamda MERNİS veri tabanında yer alan 140 milyon nüfus kaydının incelenmesi esnasında soyadı olmadığı tespit edilen 30 kişiye soyadlarını tamamlamaları için başvuruda bulunmaları gerektiği bildirilmiştir. Ancak bildirim yapılanların bir kısmının yurtdışında olması bir kısmının da başvuruda bulunmaması nedeniyle düzeltme yapılamamaktadır.

Aynı adreste ikamete iddiası ve diğer tüm açıklamaları da ayrıntılı yanıtladı Vatandaşlık Müdürlüğü:

- Mevzuat gereğince bir adreste ikamet edebilecek kişi sayısına ilişkin kısıtlama bulunmamaktadır. Ancak adres beyanları sürekli ve düzenli olarak Genel Müdürlüğümüzce kontrol edilmektedir. Gerçeğe aykırılık tespit edilirse cezai yaptırım uygulanmakta ve adres kaydı silinmektedir. 100 yaş üzerindeki ilk kez seçmen olduğu hususundaki iddialara gelince, 80 yaş ve üzeri kişilerden uzun süre işlem görmeyen kayıtlar tespit edilerek araştırılmaktadır. Bu işlem süreklilik arz etmekle birlikte, ölü olmadığı tespit edilenler adres beyanında bulunmaları halinde YSK tarafından seçmen kütüğüne ilk defa seçmen olarak dahil edilmektedirler. Günümüz itibariyle MERNİS kayıtlarına göre 100 yaşın üzerinde yaşayan 15.946 kişi bulunmaktadır.


Nüfus Müdürlüğü, açıklamasında "Kurumumuzun ana muhalefet partisi tarafından hedef alınması ve gerçeği aykırı beyanlarla gündem oluşturulmaya çalışılması üzüntüyle karşılanmıştır" denildi.

# chp # açıklama # kemal kılıçdaroğlu # süleyman soylu # seçim # ysk # vatandaş # yaptırım # İçişleri Bakanı # oy # yüksek seçim kurulu # ilk # son # seçmen # CHP Genel Başkanı # Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü # MERNİS