Asya'da bölgesel iş birliği artıyor

Batının Rusya'ya uyguladığı etkisiz yaptırımlar Avrupa'yı tedirgin ederken, Asya'da bölgesel iş birlikleri artıyor. Türkiye Rusya'dan petrol ithalatını geçen seneye göre iki katına çıkardı. Çin Halk Cumhuriyeti de Temmuz ayında en fazla petrolü Rusya'dan aldı.

ABD ve Batı'nın uyguladığı yaptırımlar Asya'daki bölgesel iş birliğini artırıyor. Batı yaptırımlarına katılmayan Türkiye, dost ülkelere uygulanan ucuz tarife üzerinden Rusya'dan yaptığı petrol ithalatını ikiye katladı.

Refinitiv verileri, Türkiye'nin Rusya'dan geçtiğimiz yılın aynı döneminde günde 98 bin varil olan petrol ithalatını bu yıl 200 bin varilin üzerine çıkardığını gösterdi.

Veriler TÜPRAŞ ve Azerbaycan'ın SOCAR şirketine ait STAR rafinerisinin, Rusya'dan Urallar ve Sibirya Hafif petrolü alımını ciddi şekilde artırdığını, aynı zamanda Kuzey Denizi, Irak ve Batı Afrika petrolü alımlarını ise azalttığına işaret etti.

Verilere göre TÜPRAŞ Ocak- Ağustos arasında Rusya'dan günde yaklaşık 111 bin varil petrol alacak. Bu rakam geçtiğimiz yıl aynı dönemde 45 bin varil seviyesindeydi.

Öte yandan Rusya, temmuz ayında Çin Halk Cumhuriyeti'nin de en büyük petrol tedarikçisi oldu.

Çin, temmuz ayında Rusya'dan geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.6 artışla 7.15 milyon ton petrol aldı.

Çin Gümrükler Genel İdaresi verilerine göre Rusya, mayıs ve haziran aylarında da Çin'in en büyük petrol tedarikçisiydi.

# abd # türkiye # rusya # çin # Ağustos # batı # petrol